Boost je metabolisme met rode peper
Recept voor basis-sambal met rode pepers
- 20 rode pepers
- 7 sjalotjes
- 2 eetlepels suiker
- 5 teentjes knoflook
- 1,5 theelepel zout
- 1 tomaat, gepeld en ontdaan van pitjes en in stukjes gesneden
- 2 theelepels verkruimelde trassi
Stamp en maal de ingrediënten fijn. Laat in een wok de olie heet worden en fruit hierin al roerend op middelmatig vuur de fijngestampte kruiden circa 3 minuten en de sambal is klaar. Lekker om te gebruiken in allerlei gerechten zoals 'sambal goreng boontjes', sambal-eitjes, etc. De sambal is goed houdbaar in een schone, goed afgesloten pot in de koelkast.
Recept voor bijgerecht: Sambal goreng telor
- 1 grote ui in blokjes gesneden
- 1 teentje knoflook
- 6 hardgekookte eieren
- snufje suiker (naar smaak)
- basissambal met rode peper
Fruit de ui en de knoflook in olie met een theelepel trassi, de basissambal, 1 theelepel tamarinde (assem), 1 blaadje salam, 1 theelepel laos (of een stukje laos wortel). Voeg een snufje suiker en zout toe. Laat het mengsel 10 minuten pruttelen en voeg dan een beetje water toe zodat er een ietwat dikke jus ontstaat. Snijd de hardgekookte eieren door midden en en lepel de jus over de eieren heen. Dit bijgerecht Is heerlijk met nassi, bami of witte rijst (eet er als groente 'orak arik' bij). Selamat makan!
Pittige tip
Een beetje vreemd, maar erg lekker: een mespuntje gemalen gedroogde rode peper in je warme chocomel. De Inca's wisten al dat pure chocolade heerlijk combineert met chili.
Wist je dat...
Chilipoeder geen gemalen chilipeper is, maar een mengsel van gedroogde chilipeper en andere kruiden en specerijen (zoals komijn en oregano).