Salades, voorgerechten & bijgerechten

Lekkere recepten met rode peper

Pepers zijn er in alle vormen en kleuren. De pittigheid wordt bepaald door de aanwezigheid van de stof capsaïcine. Rode chilipeper is rijp, groene chilipeper is onrijp. Maar onrijpe pepers doen niet onder qua pittigheid. De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Het zorgt ervoor dat gerechten heet en pittig worden, doordat de warmtezintuigen in de mond geprikkeld worden. Chilipepers kunnen ook gedroogd of vermalen worden. Hieronder enkele recepten met rode peper die niet alleen je metabolisme, maar ook je tong in vuur en vlam zetten.

Boost je metabolisme met rode peper

Recept voor basis-sambal met rode pepers

  • 20 rode pepers
  • 7 sjalotjes
  • 2 eetlepels suiker
  • 5 teentjes knoflook
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 tomaat, gepeld en ontdaan van pitjes en in stukjes gesneden
  • 2 theelepels verkruimelde trassi

Stamp en maal de ingrediënten fijn. Laat in een wok de olie heet worden en fruit hierin al roerend op middelmatig vuur de fijngestampte kruiden circa 3 minuten en de sambal is klaar. Lekker om te gebruiken in allerlei gerechten zoals 'sambal goreng boontjes', sambal-eitjes, etc. De sambal is goed houdbaar in een schone, goed afgesloten pot in de koelkast.

Recept voor bijgerecht: Sambal goreng telor 

  • 1 grote ui in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 6 hardgekookte eieren
  • snufje zout en suiker (naar smaak)
  • basissambal met rode peper

Fruit de ui en de knoflook in olie met een theelepel trassi, de basissambal, 1 theelepel tamarinde (assem), 1 blaadje salam, 1 theelepel laos (of een stukje laos wortel). Voeg een snufje suiker en zout toe. Laat het mengsel 10 minuten pruttelen en voeg dan een beetje water toe zodat er een ietwat dikke jus ontstaat. Snijd de hardgekookte eieren door midden en en lepel de jus over de eieren heen. Dit bijgerecht Is heerlijk met nassi, bami of witte rijst (eet er als groente 'orak arik' bij). Selamat makan!

Tip

Een beetje vreemd, maar erg lekker: een mespuntje gemalen gedroogde rode peper in je warme chocomel. De Inca's wisten al dat pure chocolade heerlijk combineert met chili
pepertje.

Recepten van Gezond Idee

Kijk voor meer informatie over rode peper en recepten ook eens op http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product-van-de-week/chilipeper.html

Wist je dat...

rode peper (ook wel Chilipeper of Spaanse peper) afkomstig is van planten van het geslacht Capsicum nachtschadefamilie, waar ook de aardappel en de tomaat toe behoren (namelijk piperine)?

Wist je dat...

Chilipoeder is geen gemalen chilipeper, maar een mengsel van gedroogde chilipeper en andere kruiden en specerijen (zoals komijn en oregano).