Toetjes, nagerechten & gebak

Olijfolie-yoghurtcake met kersen

Gebak voor 11 personen

  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 75 ml halfvolle yoghurt
  • 300 g (volkoren) bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 175 g kersen
  • - keukenmachine of mixer, ingevette cakevorm (20-22 cm)

 

  1. Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Klop in de keukenmachine of met de mixer de eieren
    luchtig met de suiker en de vanillesuiker. 
  2. Voeg langzaam en al kloppende de olijfolie en daarna de yoghurt toe. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en klop tot een glad beslag.
  3. Ontpit de kersen en halveer ze. Schep lagen beslag afgewisseld met de kersen in de cakevorm.
  4. Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 75 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de cake gaar is door een prikker in het midden van de cake te steken: de prikker moet weer schoon uit de cake komen. Plakt er nog een beetje beslag aan, zet de cake dan 5 minuten terug in de oven en controleer opnieuw. Laat de cake eenmaal uit de oven 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan voorzichtig de vorm en laat de cake op een rooster verder afkoelen.

Bereiding: 20 minuten
Oven: 75 minuten
Per persoon: 250 kcal* / 10 g vet / 6 g eiwit / 30 g koolhydraten / 1 g vezels / 30 mg natrium
Prijs per persoon: € 0,25

Vezelrijke tip 

Neem voor een vezelrijke cake volkorenmeel.

Tip

Gebak eet je als tussendoortje of als nagerecht. De hoeveelheid kcal in dit recept is relatief hoog. Eet er dus een lichte maaltijd bij om dat te compenseren.

Aanmelden nieuwsbrief