Toetjes, nagerechten & gebak

Recept: appel-bessencrumble met vanillekwark

Een flinke portie sappig fruit onder een krokante kruimellaag, wie is er niet dol op? Serveer de crumble warm met een kannetje romige vanillekwark.'

Nagerecht voor 6 personen

  • 100 g bloem
  • 50 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 75 g suiker
  • 800 g handappels, bijv. jonagold of elstar
  • 200 g blauw bessen
  • 2 tl kaneel
  • 200 g halfvolle vanillekwark
    - mixer met deeghaken of keukenmachine, ingevette ovenschaal (inhoud 1 l) of 4 eenpersoonsovenschaaltjes
  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Kneed met de mixer of in de keukenmachine de bloem, de boter, de helft van de suiker en 1-2 el water tot grove, samenhangende kruimels.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Meng de appel met de bessen, de kaneel en rest van de suiker. Verdeel het fruit over de ovenschaal of schaaltjes. Strooi er de deegkruimels over.
  3. Bak de crumble in de voorverwarmde oven in 25-30 min. goudbruin en sappig. Laat de crumble uit de oven 10 min. afkoelen, zodat de kruimels iets afkoelen en krokant worden. Serveer de appel-bessencrumble met de vanillekwark.

Meer toetjes, nagerechten & gebak van Gezond Idee

Bereiding: 20 minuten, oven: 25-30 minuten    

Per persoon 270 Kcal / 3,3 g eiwit / 7,3 g vet / 48 g koolhydraten
Prijs per persoon: € 0,60

Diepvriesfruit Blauwe bessen zijn het hele jaar in het vriesvak van de supermarkt goed verkrijgbaar. De bevroren bessen kunnen meteen met de stukjes appel worden gemengd.

Kaneel Kaneel geeft gerechten een zoete smaak waardoor minder suiker nodig is.

Deegkruimels Vervang voor extra vezels de bloem door volkoren meel. Ook lekker: voeg een handje havermoutvlokken toe.

blauwe bessen vitaminen Gezond IdeeWist je dat...

Appels veel van hun vitaminen verliezen als je ze kookt. Bessen behouden wel hun vitaminen na het koken. Lees meer over gezonde voeding 

Tip

Kijk voor meer informatie over gezonde voeding ook eens op www.voedingscentrum.nl of www.gezondheid.be.