Salades, voorgerechten & bijgerechten

Recept: krokante pompoensalade met ricotta (VEGA)

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

  • 1 kleine pompoen (ca. 1 kg, biologisch*)
  • 250 g kerstomaatjes
  • 6 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl grof zeezout
  • 100 g slamelange naar keuze
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 2 el balsamicoazijn
  • 250 g ricotta
  • 2 el pompoenpitten
  • 12 sneetjes ciabatta
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  1. Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Boen de pompoen schoon. Halveer de pompoen en schep met een lepel de draden en pitten eruit. Snijd de pompoen in partjes.
  2. Leg de pompoen met de tomaatjes op de bakplaat. Besprenkel de groenten met 2 el olijfolie en bestrooi ze met het zeezout.
  3. Rooster de pompoen met de tomaatjes in de voorverwarmde oven in 20-25 min. gaar, of tot de punt van een scherp mes makkelijk door het pompoenvlees glijdt.
  4. Verdeel de pompoen (zie tip) met de slamelange, de tomaatjes en de uiringen over 4 borden. Besprenkel de salade met de rest van de olijfolie en de balsamicoazijn. Leg er een puntje ricotta bij en bestrooi met de pompoenpitten en zout en peper naar smaak. Serveer de salade met het ciabatta.

Bereiding: 15 minuten
Oven: 20-25 minuten

Per persoon 445 Kcal / 30 g vet / 15 g eiwit / 30 g koolhydraten
Prijs per persoon: € 2,40

* De schil van een biologische pompoen is eetbaar en wordt in de oven helemaal zacht.

Serveertip

Ook lauwwarm of op kamertemperatuur is geroosterde pompoen heerlijk in een salade, op een sandwich of als borrelhapje.

Wist je dat...

Ricotta een zachte, zoete en romige smaak heeft en een lager vetgehalte dan de meeste andere kazen.

Pompoen over?

Ook lekker: mediterrane pompoenstamppot met runderworstjes

Gezond Idee