De kerstperiode is vaak een stressvolle tijd. Voor deze kerstrecepten van Gezond Idee hoef je geen uren in de keuken te staan en je kunt ze al vantevoren maken/voorbereiden. Liever geen vlees, bekijk dan de vegetarische variant van dit kerstmenu.
Gegrilde kipsalade met verse ananas
Voorgerecht voor 4 personen
1 kipfilet
1 el olijfolie
150 g Griekse yoghurt 0%
1 el halvanaise
2 tl tomatenpuree
50 g slamelange
75 g verse ananas, in stukjes
1 rode ui, in reepjes - grillpan
Verhit de grillpan. Bestrijk de kipfilet met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Gril de kipfilet in 10-12 min. aan beide kanten goudbruin en gaar.
Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Meng de yoghurt met de halvanaise, de tomatenpuree en zout en peper naar smaak.
Verdeel de slamelange met de kipfilet, de ananas en de rode ui over 4 coupes of (wijn)glazen. Schep er de cocktailsaus op.
Bereiding: 20 minuten
Per persoon: 135 Kcal / 7 g vet / 10 g / 7 g koolhydraten Prijs per persoon: € 1,10
Tip
Voeg aan de cocktailsaus een kneepje limoensap of een scheutje cognac toe.
Italiaans stoofvlees met lintpasta
Hoofdgerecht voor 4 personen
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, in blokjes
250gr champignons in partjes
400 g sukadelappen, in blokjes (100 g pp)
150 ml rode wijn
1 blik gepelde tomaten (400 g)
1 takje rozemarijn
250 g papardelle (pasta)
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
Verhit in een braadpan de olijfolie. Fruit de ui met de knoflook en de bleekselderij en champignons 3 min. zonder te kleuren.
Schep het vlees erdoor en bak 3 min. mee. Schenk de wijn erbij. Voeg het blik gepelde tomaten toe. Druk de tomaten met een spatel klein. Breng aan de kook.
Draai het vuur laag. Leg de rozemarijn tussen het vlees en stoof de sukade in 2 uur zachtjes gaar.
Kook de papardelle in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Roer de helft van de kaas door het stoofvlees en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de papardelle over 4 borden. Schep er het stoofvlees op en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.
Bereiding: 20 minuten Stoven: 2 uur
Per persoon: 520 Kcal /16 g vet / 35 g eiwit / 50 g koolhydraten Prijs per persoon: € 3,45
Tip
Lekker met een frisse rucolasalade met geroosterde pijnboompitten en balsamicovinaigrette.
Ricotta crème brûlée
Nagerecht voor 4 personen
1 bakje ricotta (250 g)
75 g suiker + extra
1 zakje vanillesuiker
3 eieren - 4 ovenvaste schaaltjes (inhoud 100 ml), ovenschaal of braadslede, aluminiumfolie, crème brûléebrander of ovengrill
Verwarm de oven voor tot 140 ºC. Klop met een garde de ricotta glad met de suiker, de vanillesuiker en de eieren.
Zet de schaaltjes in de ovenschaal en schenk er het ricottamengsel in. Vul de ovenschaal met warm (niet kokend) water, tot maximaal halverwege de schaaltjes. Dek de ovenschaal losjes af met een vel aluminiumfolie.
Bak de ricottacrèmes ongeveer 50 min. in de voorverwarmde oven, tot ze net stevig voelen. Neem de schaaltjes uit het waterbad en laat ze afkoelen. Zet de crèmes afgedekt min. 2 uur in de koelkast om door en door koud te worden.
Bestrooi de crèmes met een dun laagje extra suiker. Karameliseer de suiker met de brander of onder de hete ovengrill. Serveer direct.
Maastricht UMC+ offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who
may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations,
which may result in incorrect or misleading translations. Maastricht UMC+ is not responsible for any
translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of
or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on
our web site do so at their own risk.