Feestmenu's & -gerechten

Stressvrije vegetarische kerstrecepten

Vegetarische Gezond Idee kerstrecepten om van te smullen Salade met oude kaas en ananas Liever geen vlees met kerstmis? Ook deze vegetarische kerstrecepten van Gezond Idee zijn om van te smullen. Je zet ze bovendien snel op tafel of kunt ze al van tevoren maken.

Salade met oude kaas en ananas

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen

  • 150 g Griekse yoghurt 0%
  • 1 el halvanaise
  • 2 el verse kruiden, bijv. bieslook, peterselie en basilicum, fijngehakt
  • 75 g overjarige kaas
  • 50 g slamelange
  • 75 g verse ananas, in stukjes
  • 1 rode ui, in reepjes
  1. Meng de yoghurt met de halvanaise, de kruiden en zout en peper naar smaak. Breek of snijd de kaas in blokjes.
  2. Verdeel de slamelange met de ananas, de kaasblokjes en de rode ui over 4 coupes of (wijn)glazen. Schep er de kruidensaus op.

Bereiding: 15 minuten

Per persoon 125 Kcal, 7 gram vet, 7 gram eiwit en 6 gram koolhydraten
Prijs per persoon: € 0,90

Variatietip

Vervang (voor de kinderen) de overjarige kaas door jongere kaas of mini-mozzarellaballetjes.

Meer kerstrecepten
Meer vegetarische kerstrecepten

Auberginerolletjes met ricotta en spinazie

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

  • 2 aubergines
  • 6 el olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
  • 300 g verse spinazie
  • 1 bakje ricotta (250 g)
  • 1 el pijnboompitten
  • 250 g papardelle (pasta)
  • handvol basilicumblaadjes
    - lage ovenschaal, 12 cocktailprikkers
  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd van de aubergines 12 lange plakken. Bak de plakken aubergine in een koekenpan in 3 el olijfolie aan beide kanten bruin. Leg ze op een bord.
  2. Verhit de helft van de rest van de olie in een sauspan. Fruit 2 tenen knoflook 1 min. Voeg de blikken tomaat toe en laat de tomatensaus in 8-10 min. tot een dikke saus inkoken. Verhit de rest van de olie in de koekenpan. Fruit de laatste teen knoflook 1 min. Voeg de spinazie in handzame porties toe en laat het blad al omscheppend slinken en het vocht helemaal verdampen.
  3. Neem de spinazie van het vuur. Meng er de ricotta en zout en peper naar smaak door. Schep op elke plak aubergine een flinke lepel spinazie-ricottavulling en rol ze op. Steek ze vast met een cocktailprikker.
  4. Breng de tomatensaus op smaak met zout en peper e schenk in de ovenschaal. Leg er de auberginerolletjes in. Bak de auberginerolletjes 15-20 min. in de voorverwarmde oven.
  5. Kook intussen de papardelle in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan goudbruin en schud ze op een bord.
  6. Verdeel de papardelle over 4 borden. Schep er de auberginerolletjes met de tomatensaus op. Bestrooi met de pijnboompitten en de basilicumblaadjes.

Bereiding: 40 minuten
Oven: 15-20 minuten

Per persoon 585 Kcal / 28 g vet / 22 g eiwit / 58 g koolhydraten
Prijs per persoon: € 2,65

Tip

Maak de ovenschaal met de tomatensaus en auberginerolletjes één dag van tevoren en bewaar afgedekt in de koelkast. Reken op 5 extra ovenminuten zodat het gerecht goed warm is.

Ricotta crème brûlée

Nagerecht voor 4 personen

  • 1 bakje ricotta (250 g)
  • 75 g suiker + extra
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
    - 4 ovenvaste schaaltjes (inhoud 100 ml), ovenschaal of braadslede, aluminiumfolie, crème brûléebrander of ovengrill
  1. Verwarm de oven voor tot 140 ºC. Klop met een garde de ricotta glad met de suiker, de vanillesuiker en de eieren.
  2. Zet de schaaltjes in de ovenschaal en schenk er het ricottamengsel in. Vul de ovenschaal met warm (niet kokend) water, tot maximaal halverwege de schaaltjes. Dek de ovenschaal losjes af met een vel aluminiumfolie.
  3. Bak de ricottacrèmes ongeveer 50 min. in de voorverwarmde oven, tot ze net stevig voelen. Neem de schaaltjes uit het waterbad en laat ze afkoelen. Zet de crèmes afgedekt min. 2 uur in de koelkast om door en door koud te worden.
  4. Bestrooi de crèmes met een dun laagje extra suiker. Karameliseer de suiker met de brander of onder de hete ovengrill. Serveer direct.

Bereiding: 15 minuten
Oven: 50 minuten + afkoelen
Wachten: 2 uur

Per persoon: 200 Kcal / 6 g vet / 12 g eiwit / 24 g koolhydraten
Prijs per persoon: € 0,75

Tip

Geef er een schaaltje vers fruit bij.