puberteit
Vraag je je als ouder ook wel eens af: hoe overleef ik mijn puber? Maak je niet druk: er zijn goede redenen voor hun dwarse en vervelende gedrag. En het gaat vanzelf weer over. Kwestie van rustig uitzitten dus. En met de survivaltips van de experts van het Maastricht UMC+ kom je een heel eind.

  1. Survivaltip langslapers 
    Pubers hebben door al dat groeien meer slaap nodig dan volwassenen: zo'n negen uur per nacht. In slaaplaboratoria is ontdekt dat pubers later op de avond melatonine – een van de slaapstoffen van de hersenen – afscheiden dan kinderen en volwassenen. En die melatonine blijft ook nog eens langer hangen. Daarom gaan ze later slapen én staan ze later op. En toch moeten ze (haast) iedere ochtend om half negen op school zitten. Geen wonder dat veel pubers last hebben van slaaptekort. Laat ze daarom in het weekeinde maar lekker bijslapen. Er gaan inmiddels stemmen op om middelbare scholen later te laten beginnen. De leerlingen op de paar middelbare scholen die dit al doen, boeken inderdaad aantoonbaar betere resultaten.

  2. Survivaltip seks
    Als het goed is heb je het met je kind al voordat het in de puberteit terechtkwam over seks gehad. Luister goed naar wat je puberkind zegt en haak daar voorzichtig op in. Realiseer je dat je kind van de technische kant van seks – al dan niet via internet – al meer weet dan de emotionele. Dus vooral info over dat laatste is gewenst. Benadruk dat seks voor beide partijen goed moet aanvoelen en dat nee, nee is! Heb je het idee dat je puber homoseksueel is? Vraag er niet direct naar, laat hem of haar dat in het eigen tempo ontdekken, maar wees wel open over homoseksualiteit in het algemeen.

  3. Survivaltip puistjes 
    Ook puistjes (in ernstige gevallen zelfs acne) zijn het gevolg van de grote veranderingen in de hormoonhuishouding bij pubers. De talgkliertjes in de huid worden groter en gaan meer talg produceren. Daarbij is die talg ook nog eens dikker. Gevolg: verstoppingen in de poriën, die dankzij de bacteriën die in de talg zitten ontstekingen tot gevolg kunnen hebben. Puistjes, dusNeem de onzekerheid van je puber serieus. Vertel je kind hoe hij/zij de huid het beste kan verzorgen (niet te veel smeren, puistjes niet uitknijpen) en ga samen op zoek naar producten die helpen. Vertel dat onder meer alcohol, melk, koolhydraten en alcohol puistjes kunnen veroorzaken. Ga als het uit de hand loopt naar de dokter. Zeker voor meisjes is er hulp in de vorm van anticonceptiepillen. Voor jongens ligt het iets lastiger. Wat te doen bij puistjes

  4. Survivaltip afzetgedrag
    Je puberkind neemt niet meer alles wat jij zegt voor zoete koek aan en gaat op zoek naar de grenzen van wat wel en niet kan. Jammer is wel dat deze groeiende autonomie binnen het gezin voor conflicten kan zorgen. Ook dit is deels een hormonenkwestie: veel kinderen zijn in de puberteit extra snel boos. En hun ouders zijn lekker dichtbij om op een veilige manier hun woede op te koelen. Realiseer je dat dwarse afzetgedrag nodig is voor pubers om hun eigen ik te vinden. Dus geef ze wat ruimte. Pubers hechten wel degelijk aan jouw mening. En ze hebben soms wat hulp nodig bij plannen en zo. Het is kortom een beetje laveren tussen loslaten en ingrijpen. Stel wel grenzen, maar ga niet overal het conflict over aan want dat is niet bevorderlijk voor de sfeer. Meer over puberhormonen

  5. Survival tip chaos
    Onthoud dat zo'n originele, chaotische, bijdehante en confronterend eerlijke puber ook veel interessante en grappige dingen te bieden heeft, en geniet daar als ouder van.

Pubers en alcohol en drugs

Sluit de enquête