Gezond leven

Tips bij hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is in aantocht. De zon schijnt, bloemen bloeien en bomen zijn groen. Dat is prachtig, maar dat betekent ook pollen in de lucht. Van pollen kun je een allergische reactie krijgen ofwel hooikoorts. Wist je dat 15% van de Nederlanders daar in meer of minder mate last van heeft? De allergische reacties zoals niezen, loopneus en/of traanogen zijn erg vervelend. Daarom vier tips bij hooikoorts:

  1. Houd het weer in de gaten: op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Op diverse websites kun je 'hooikoorts' weerberichten vinden. Op www.pollennieuws.nl of www.allergieradar.nl bijvoorbeeld, kun je een pollenverwachting zien in Nederland en ook zien voor welke allergie het weer ongunstig is.
       
  2. Vermijd de bron van de allergie: Vermijd bijvoorbeeld een pas gemaaid grasveld wanneer je een allergie hebt voor grassen. Wanneer je last hebt hooikoorts niet weet niet wat de bron is, kun je langsgaan bij de huisarts. Die an namelijk aan de hand van een huid- en/of bloedtest er achter komen waar jij allergisch voor bent.
      
  3. Houd ramen en deuren dicht: door de wind kunnen de pollen immers naar binnen waaien. Frisse lucht binnen laten doe je dan in de ochtend, avond of vlak na een regenbui want dan zijn er minder pollen in de lucht.
      
  4. Verminder klachten met medicijnen: een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt is 'histamine'. Klachten bij hooikoorts kunnen verminderd worden met antihistaminica, een stof die de werking van histamine blokkeert. In de drogist kun je al verschillende geneesmiddelen vinden tegen hooikoorts.

Voor RTV Maastricht legt KNO-arts Josine Widdershoven uit wat hooikoorts is en of je er iets aan kunt doen. Bekijk het interview

Hooikoorts beïnvloedt rijvaardigheid

Hooikoorts heeft een negatieve invloed op de rijvaardigheid, vergelijkbaar met alcoholconsumptie. Het is daarom zeer belangrijk dat hooikoortspatiënten hun anti-allergie medicijnen nemen. Lees meer 
Bekijk ook het interview met onderzoeker Erik Vuurman van het Maastricht UMC+ hierover bij RTL4 Nieuws: Waarom je hooikoorts niet moet onderschatten.

Meer over allergieën

Gezond Idee nieuwsbrief