Tiramisù met ricotta
Nagerecht voor 6 personen
  • 2 eieren, gesplitst
  • 25 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g ricotta
  • 75 ml espresso
  • 25 ml koffie- of amandellikeur
  • 125 g lange vingers
  • 1 tl cacaopoeder
  • mixer, schaal (inhoud 750 ml)
  1. Klop met de mixer de dooiers met de suiker bleekgeel en romig. Klop in een tweede kom met schone gardes de eiwitten met een mespunt zout tot stevige pieken. Voeg de vanillesuiker toe en klop de eiwitten helemaal stijf.
  2. Schep de ricotta door de dooiercrème. Spatel het eiwitschuim luchtig erdoor.
  3. Meng de koffie met de likeur in een ondiepe schaal. Doop de helft van de koekjes één voor één in de koffie en leg ze op de bodem van de schaal. Schep er de helft van de ricottacrème op. Doop ook de andere helft van de koekjes in de koffie. Leg ze in een laag op de crème en schep er de rest van de crème op. Strijk glad. Laat de tiramisù afgedekt minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
  4. Bestuif de tiramisù met behulp van een (thee)zeefje met de cacao.

Bereiding: 30 minuten
Wachten: 4 uur

Per persoon 214 kcal / 9 g vet / 8 g eiwit / 24 g koolhydraten / 75 mg natrium / 0,5 g vezels

Ricotta

Voor een lichtere tiramisù is de gebruikelijke Italiaanse roomkaas mascarpone hier door ricotta vervangen. Ricotta wordt gemaakt van wei, de vloeistof die overblijft bij het maken van kaas. Ricotta heeft een zachte en romige smaak.

Rauw ei

Dit recept bevat rauw ei en is daardoor minder geschikt voor zwangere vrouwen, ouderen, zieken en kleine kinderen tot vijf jaar.

Gezond idee

Ricotta is veel lichter dan mascarpone

Sluit de enquête