
In een vaccin zitten kleine bestanddelen van de ziekte waartegen je wordt ingeënt. Ze zijn zo minimaal dat je de echte ziekte normaal gesproken niet krijgt, maar je afweersysteem gaat er wel mee aan de slag. Het maakt antistoffen tegen de ziekteverwekker en die blijven (meestal) de rest van je leven in je bloed aanwezig. Zodra je daarna het echte virus binnenkrijgt, herkent je afweersysteem de boosdoener en maakt korte metten met het virus. Je wordt dan niet ziek. Vaccineren is dé manier om besmettelijke infectieziekten te voorkomen. Meer over de noodzaak van vaccinaties
Zijn er ook bijwerkingen?
Een vaccin zorgt ervoor dat je afweer aan het werk wordt gezet en dat geeft soms bijwerkingen. Bijvoorbeeld lichte koorts, pijn rond de prikplek of een zwelling. Meestal gaan die na een paar uur weer over. Bij baby's zie je soms dat ze minder of juist meer slapen dan normaal. Deze klachten zijn meestal mild van aard en gaan over binnen een dag of twee. Zo niet: neem dan contact op met je huisarts.
Zeer zelden komen er ook heftigere bijwerkingen voor, zoals verkleurde benen of flauwvallen. Bijwerkingen worden wereldwijd bijgehouden en onderzocht. Als ergens ter wereld een nieuwe bijwerking wordt vastgesteld, wordt overal de bijsluitertekst van het vaccin aangepast. In Nederland gebeurt dat bijhouden door Bijwerkingencentrum Lareb. Op hun website vind je onder meer jaarberichten met een exact overzicht van de gemelde bijwerkingen in een jaar. Kijk voor meer info op www.lareb.nl.
Angst voor bijwerkingen vaccineren
Prof. dr. Christian Hoebe, hoogleraar Infectieziektenbestrijding Maastricht UMC+ en arts-epidemioloog Infectieziektebestrijding bij de GGD: "De angst voor bijwerkingen van vaccinatie wordt enorm gevoed op internet. Elk jaar worden in Nederland 180.000 kinderen gevaccineerd en er worden er dan altijd wel een paar ziek, net als het geval is zonder vaccinatie. Kinderen krijgen nu eenmaal soms griep of koorts. Hoe bewijs je dan dat het door het vaccin komt? Natuurlijk moeten we kritisch kijken naar eventuele bijwerkingen, maar alle bewijs wordt zorgvuldig afgewogen door de Gezondheidsraad voordat het in een nationaal programma komt. Daar moet je op vertrouwen als burger en dat vinden sommige mensen lastig. Maar het merendeel van de mensen laat zich nog steeds wél vaccineren en dat is heel belangrijk voor de bescherming van de hele bevolking."
Waartegen kun je allemaal worden ingeënt?
Blog dr. Astrid Oude Lashof, internist gespecialiseerd in infectieziekten aan het Maastricht UMC+: Waarom je je kind moet laten vaccineren
Vaccinaties: onrust, desinformatie en spookverhalen
Denk ook aan reisvaccinaties
Wat je reisbestemming ook is, laat je altijd goed informeren voor je naar verre landen afreist. Vaccinaties zijn in sommige landen zelfs verplicht. Wil je weten welke vaccinaties je nodig hebt op je bestemming? Kijk dan op de website van Ease Travel Clinic.