Zomerse, groene gazpacho met avocado

Tim Dizy
De koks van het Personeelsrestaurant van het Maastricht UMC+ weten natuurlijk alles van lekker en gezond eten. Tim Dizy, die al 12 jaar als kok werkt voor het Maastricht UMC+, bedacht dit recept voor een frisse, zomerse groene gazpacho met avocado. En gelukkig wil hij dat graag delen met de lezers van Gezond Idee! Tbuen provecho!

Lichte lunch voor 6 personen

• 1 sneetje oud (bruin) brood
• 500 gram verse doperwten
• 2 teentjes knoflook
• 1 komkommer
• 50 gram erwtenscheuten
• 2 groene chilipepers
• 2 rijpe avocado's
• 1 bosje munt
• 1 bosje peterselie
• +/- 8 dl water
• 1 liter magere yoghurt (iets over houden voor garnering)
• scheutje olijfolie voor garnituur
• staafmixer

Bereiding

  1. Besprenkel het sneetje brood met wat water en laat het week worden.
  2. Blancheer de doperwten in water en koel ze vervolgens in ijswater. Snijd in de tussentijd de komkommer, groene pepers (verwijder eerst de pitjes), knoflook en avocado in grove stukken en doe ze in een pan bij elkaar. Voeg de munt- en peterselieblaadjes samen met de doperwten, het geweekte brood en de magere yoghurt toe.
  3. Mix het mengsel met een staafmixer tot een mooie gladde massa. Voeg het water op het laatst toe totdat de gazpacho de gewenste dikte heeft.
    De ingrediënten hebben van zichzelf al een heerlijke smaak.

Maak voor een extra lekkere gazpacho deze een dag van tevoren en laat minimaal een nacht trekken in de koelkast.

Per persoon (zonder brood): 263 kcal / 17 g eiwit / 12 g vet (voornamelijk onverzadigd vet) / 21 g koolhydraten / 7 g vezels
Per persoon met brood: 425 kcal / 21 g eiwit / 28 g vet / 49 koolhydraten / 10 g vezels

Garneertip

Maak de gazpacho vlak voordat je deze serveert af met een garnituur van komkommer (in fijne, kleine blokjes gesneden – brunoise), een klein lepeltje magere yoghurt, een paar druppels olijfolie en een paar erwtenscheuten.

Serveertip

Eet er voor een volwaardige lunch of lichte zomermaaltijd een snee brood bij, bijvoorbeeld knoflookbrood. Besmeer daarvoor een stokbrood of een halve baguette (60 gram) dun met een mengel van olijfolie of roomboter, knoflook en peterselie/groene kruiden.

Meer recepten van de koks van het Maastricht UMC+ 

Aanmelden Gezond Idee Nieuwsbrief
Sluit de enquête