Snacks & tussendoortjes

Sporttussendoortje: volkoren ontbijtkoek met vruchten & noten

sporttussendoortje voor 12 personen 

  • 250 g volkoren meel
  • 10 g bakpoeder
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1,5 tl gemalen kruidnagel
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 el vloeibare honing
  • 175 ml halfvolle melk
  • 75 g ongezouten gemengde noten, grofgehakt
  • 125 g gewelde tutti frutti, in stukjes

- ingevette cakevorm (20-24 cm), bakpapier, mixer met gardes of keukenmachine

  1. Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Bekleed de bodem en de zijkanten van de cakevorm met een reep bakpapier. Meng met de mixer of in de keukenmachine het meel met het bakpoeder, de specerijen, de basterdsuiker, de sinaasappelrasp, de honing en een snuf zout.
  2. Voeg langzaam de melk toe en kneed tot een glad beslag. Meng de noten en de vruchten erdoor en schep het beslag in de vorm. Dek het beslag af met een extra reep ingevet bakpapier.
  3. Bak de ontbijtkoek in de voorverwarmde oven in ca. 1 uur gaar, of tot een prikker schoon uit de koek komt. Verwijder de bovenste reep bakpapier na 40 min.
  4. Laat de ontbijtkoek 10 min. in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en laat 'm op een rooster helemaal afkoelen. Snijd de ontbijtkoek in 12 mooie plakken. 

Bereiding: 15 minuten + afkoelen
Oven: 1 uur

Per persoon  170 kcal, 4 gram vet, 4 gram eiwit en 30 gram koolhydraten 
Prijs per stuk: € 0,35  

Tip

Bak de koek bij voorkeur 1 dag van tevoren en verpak de afgekoelde ontbijtkoek in aluminiumfolie. Zo kan de smaak goed ontwikkelen en is de koek het allerlekkerste!

Meer slimme recepten voor sporters

Slimme sportrecepten Sporttussendoortje: volkoren ontbijtkoek met vruchten & noten Diner voor de duursporter tagliatelle met zalm & broccolisaus Lunch voor de intervalsporter: duo met ham & kaas Krachtsportontbijt: volkoren toast met ricotta, ham & avocado en citrussapKrachtsportontbijt: volkoren toast met ricotta, ham & avocado en citrussap
Lunch voor de intervalsporter: duo met ham & kaas
Duursportdiner: tagliatelle met zalm & broccolisaus