- 1 kilo rijpe tomaten
- 2 el olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 1 blaadje laurier
- 1 stokbrood
- 3 el olijfolie
- 1 teen knoflook, geperst
- 1,5 liter natriumarme groentebouillon met weinig zout
- 1 stokbrood
- staafmixer
- Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten en steelaanzet. Snijd de tomaat in stukjes.
- Verhit in een soeppan de olie. Fruit de ui 5 minuten zachtjes, zonder te kleuren. Schep de tomaten met de laurier erdoor en smoor de groenten met de deksel op de pan nog 10 minuten zachtjes. Laat ze niet kleuren!
- Verwarm intussen de oven voor tot 200 ºC. Snijd het stokbrood in sneetjes, maar niet helemaal door. Meng de olijfolie met de knoflook. Lepel in elke inkeping een beetje knoflookolie. Bak het stokbrood in de voorverwarmde oven in 5-6 minuten goudbruin en krokant.
- Schenk de bouillon bij de tomaten en breng aan de kook. Laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken. Verwijder het laurierblad. Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper.
- Schep de soep in 4 kommen en serveer met het knapperige warme knoflookbrood.
Bereiding: 30 minuten
Per persoon: 395 kcal / 15 gram vet / 10 gram eiwit / 50 gram koolhydraten / 432 mg natrium / 8 gram vezels
Voldoende eiwitten
Neem voor een voldoende eiwitrijke maaltijd een lekker zuiveltoetje. Of kook 200 gram kipfiletblokjes in de soep mee. De soep is dan niet meer vegetarisch.
Zomersoep
Deze soep is ideaal als lichte maaltijd op een warme zomerdag. Ga naar de markt, waar je nu een tas vol sappige, zoete tomaten voor een fijne prijs koopt.
Antioxidanten
Na verhitting zitten tomaten – in tegenstelling tot rauwe tomaten – boordevol met de antioxidant lycopeen. Ook na afkoeling van een gerecht blijft die lycopeen behouden.