- 500 g volkoren spelt- of tarwemeel
- 2 el gemalen kaneel
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 1 el hazel- of walnotenolie
- 1 el honing
- 75 g gedroogde vijgen en/of dadels, in stukjes
- ½ kleine handpeer, bijv. conference, geschild en in kleine blokjes
- ½ elstar appel, geschild en in kleine blokjes
- 1 ei, losgeklopt
- 2 el amandelschaafsel
- keukenmachine of mixer met deeghaken, bakplaat bekleed met bakpapier
- Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken een soepel deeg van het meel, de kaneel, de gist, de olie, de honing, 275 ml handwarm water en een flinke snuf zout. Strooi daarbij het zout op de bodem van de kom en maak voor de gist een kuiltje!
- Voeg de vijgen en/of dadels en de blokjes appel en peer toe en kneed alles goed door het deeg. Voeg een beetje extra meel toe als het deeg plakt. Vorm er een bol van en laat het deeg afgedekt onder een schone theedoek 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Druk het deeg plat en verdeel in 12 stukken. Vorm er met bebloemde handen 12 bolletjes van. Leg ze op de bakplaat met bakpapier en laat de bolletjes nogmaals 30 min. onder een schone theedoek rijzen.
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Bestrijk de bolletjes dun met ei en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de bolletjes in de voorverwarmde oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
Bereiding: 25 minuten
Rijzen: 1,5 uur
Oven: 20 minuten
Per bolletje 185 kcal / 3 g vet / 6 g eiwit / 30 g koolhydraten
Variatietip
Voeg voor kruidige bolletjes met de kaneel ook wat gemalen kruidnagel, nootmuskaat en/of gember toe.
Meer herfstrecepten
Een heerlijk herfst ontbijtrecept voor 4 personen.
Een heerlijk lunchrecept voor herfstige dagen
Proef de herfst op je bord met deze heerlijke pompoenstamppot