Extra vitamines bijslikken in herfst en winter?

 

vitamines bijslikken in herfst en winter?

Als de 'R' in de maand zit, betekent dat voor veel mensen ook het startschot om extra vitaminen te gaan slikken. Maar is vitamines bijslikken in de herfst en winter wel nodig? Phil Geerlings, hoofd Diëtetiek van het Maastricht UMC+, weet raad.

"Zo lang je gezond en afwisselend eet, krijg je voldoende vitamines binnen. Extra vitamines slikken in de herfst en winter is dan niet nodig. Alleen zwangere vrouwen, kleine kinderen en 50-plussers adviseren we wel om vitamine D te slikken, omdat in de wintermaanden niet genoeg vitamine D uit de zon wordt gehaald. Een aanrader is de Weerstandscheck van het Vitamine Informatie Bureau op www.vitamine-info.nl. Dat maakt snel helder hoe het me je weerstand is gesteld en je krijgt – als het nodig is – meteen ook tips hoe je het slimmer kunt aanpakken", aldus Phil Geerlings. 

Bang dat je te weinig vitamines binnen krijgt?

Laat je inspireren door deze greep uit het kleurige aanbod van najaarsgroenten en fruit.

  • Appel
    Appel zit boordevol vitamine C en vezels. Ook bevatten appels het stofje pectine en dat helpt je cholesterol te verlagen.
      
  • vitamines
    Broccoli
    Een super vitaminebom, deze groene groente. Zolang je de broccoli tenminste niet door en door gaar laat worden. Knapperig en vers heerlijk in roerbakgerechten. Ook gezond: gestoomd.
      
  • Peer
    Net als appel vol vitamine C. Biedt ook veel mineralen, zoals calcium, en vezels. En naast handperen heb je ook die heerlijke rode stoofperen, die het als bijgerecht of dessert altijd goed doen.
      
  • vitamines
    Rode kool
    Net als bij broccoli geldt: niet te lang koken, want dan verliest de groente veel van de vele vitaminen die het bevat. Zit ook vol vezels en mineralen. En is lekker in combinatie met appeltjes!
      
  • Noten
    Misschien wel de bekendste noot is de walnoot (en Limburg staat vol met de boom), maar eigenlijk is de walnoot een vrucht. En een heel gezonde ook. De vetzuursamenstelling bijvoorbeeld is heel goed voor de strijd tegen cholesterol. Overigens alle noten zijn gezonde herfst- en winterkost. 
      
  • vitamines
    Pompoen
    Bron vooral van bètacaroteen en vitamine E. Je kunt er onder meer heerlijke soep maken.

Lees meer

 

vitamines

Vitamine C-recept: broccolisalade met blauwe bessen en geitenkaas

 

Tip:

Eet per dag minstens 200 gram groenten en 2 stuks vers fruit (dus niet alleen appelmoes of stoofpeertjes). Meer tips over goed en gezond eten vind je op www.voedingscentrum.nl.

 

Gezond Idee

 

Sluit de enquête