Extra vitamines bijslikken in herfst en winter?

 

vitamines bijslikken in herfst en winter?

Als de 'R' in de maand zit, betekent dat voor veel mensen ook het startschot om extra vitaminen te gaan slikken. Maar is vitamines bijslikken in de herfst en winter wel nodig? Phil Geerlings, voormalig hoofd Diëtetiek van het Maastricht UMC+, weet raad.

"Zo lang je gezond en afwisselend eet, krijg je voldoende vitamines binnen. Extra vitamines slikken in de herfst en winter is dan niet nodig. Alleen zwangere vrouwen, kleine kinderen en 50-plussers adviseren we wel om vitamine D te slikken, omdat in de wintermaanden niet genoeg vitamine D uit de zon wordt gehaald. Een aanrader is de Vitamine Test van het Vitamine Informatie Bureau op www.vitamine-info.nl. Daarmee kun je testen of je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt en je krijgt – als het nodig is – meteen ook tips hoe je het slimmer kunt aanpakken", aldus Phil Geerlings. 

Bang dat je te weinig vitamines binnen krijgt?

Laat je inspireren door deze greep uit het kleurige aanbod van najaarsgroenten en fruit.

 • Appel
  Appel zit boordevol vitamine C en vezels. Ook bevatten appels het stofje pectine en dat helpt je cholesterol te verlagen.
    
 • vitamines
  Broccoli
  Een super vitaminebom, deze groene groente. Zolang je de broccoli tenminste niet door en door gaar laat worden. Knapperig en vers heerlijk in roerbakgerechten. Ook gezond: gestoomd.
    
 • Peer
  Net als appel vol vitamine C. Biedt ook veel mineralen, zoals calcium, en vezels.
    
 • vitamines
  Rode kool
  Net als bij broccoli geldt: niet te lang koken, want dan verliest de groente veel van de vele vitaminen die het bevat. Zit ook vol vezels en mineralen. En is lekker in combinatie met appeltjes!
    
 • Noten
  Misschien wel de bekendste noot is de walnoot (en Limburg staat vol met de boom), maar eigenlijk is de walnoot een vrucht. En een heel gezonde ook. De vetzuursamenstelling bijvoorbeeld is heel goed voor de strijd tegen cholesterol. Overigens alle noten zijn gezonde herfst- en winterkost. 
    
 • vitamines
  Pompoen
  Bron vooral van bètacaroteen en vitamine E. Je kunt er onder meer heerlijke soep maken.

 

 

vitamines

Vitamine C-recept: broccolisalade met blauwe bessen en geitenkaas

 

Tip:

Eet per dag minstens 200 gram groenten en 2 stuks vers fruit (dus niet alleen appelmoes of stoofpeertjes).

 

Gezond Idee

 

Sluit de enquête