Daarom moet je je beschermen tegen de zon
Zonlicht bestaat uit ultraviolette straling. Een deel van deze straling wordt geweerd door de ozonlaag. Door de dunner wordende ozonlaag worden mensen steeds meer blootgesteld aan deze schadelijke straling. De UV-stralen veroorzaken beschadigingen in het DNA, de bouwstenen van de huidcellen. Echter, ook het vermogen om deze schade te herstellen wordt door de straling aangetast. Gebrek aan herstellend vermogen van de huid leidt tot veroudering van de huid (slappere huid, rimpels), goedaardige gezwellen (verhoorningen en ouderdomswratjes), maar ook tot huidkanker.
Verbranden verhoogd de kans op het ontwikkelen van een erg kwaadaardige vorm van huidkanker, het maligne melanoom. Dit is een kwaadaardige moedervlek die relatief jonge mensen treft en de meest kwaadaardige vorm van kanker is. Ook chronische zonneschade is schadelijk en leidt tot andere vormen van huidkanker. De meest voorkomende is het basaalcelcarcinoom, een tumor die vaak voor eczeem of puistje wordt aangezien en opvalt doordat er steeds een korstje op komt. Tijdige herkenning leidt bijna altijd tot volledige genezing. Het plaveiselcelcarcinoom ontstaat op iets oudere leeftijd en lijkt door de verhoorning op een wratje.
Alle vormen van huikanker komen op steeds jongere leeftijd voor. In Nederland krijgt momenteel 1 op de 5 mensen huidkanker. In Australië is dat zelfs 2 op de 3 inwoners. Wanneer we naar zonnige landen op vakantie gaan, moeten we dus rekening houden met sterkere straling waardoor er een toegenomen risico is op verbranding en het optreden van huidschade. Goede beschermingsmaatregelen zijn dus erg belangrijk.
Dr. Klara Mosterd
Dermatoloog Maastricht UMC+
Ook interessant
- Zo vaak moet je zonnebrandcrème smeren
- Tips om verstandig te zonnen
- Waarom voorbruinen onder de zonnebank geen gezond idee is
- Zonnebril: luxe of noodzaak?
Meer informatie over verstandig zonnen en huidkanker voorkomen op www.huidkanker.nl
