Zijn neussprays een gezond idee bij een verstopte neus?

  • Jan Wouter- Brunings
    Snel bij de drogist een neusspray of neusdruppels halen. Dat is vaak de eerste reflex als je neus dicht zit. Maar is dat een gezond idee? KNO-arts Jan Wouter Brunings van het Maastricht UMC+ geeft uitleg én tips tegen een verstopte neus.

Meestal gaat het om een middel met daarin als werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline. "En die werken fantastisch!", vertelt KNO-arts Jan Wouter Brunings van Maastricht UMC+. "Door de spray knijpen de vaatjes in je neusslijmvlies samen, waardoor je neus wijder wordt. Hierdoor kun je eigenlijk direct na het sprayen weer goed door je neus ademhalen. Wie flink verkouden is, kan trouwens gerust een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline gebruiken. Maar het is wel verstandig om er na tien dagen mee te stoppen, want neusspray is verslavend."

Aangetast neusslijmvlies

Vervelend is dat naarmate je langer neusspray gebruikt, je steeds meer neusspray nodig hebt om je neus open te houden en de werkzame stoffen uiteindelijk zelfs averechts gaan werken. De kwaliteit van je neusslijmvlies wordt door het gebruik minder, waardoor je eerder klachten ontwikkelt die aanvoelen als een verkoudheid. Zo ontstaat een soort vicieuze cirkel.

Jan Wouter Brunings adviseert dan ook om een neusspray te gebruiken als je het echt nodig hebt, maar er dus wel tijdig mee op te houden. "Stop er écht binnen tien dagen mee! Probeer vervolgens eens een neusdouche met 250 cc zoutwater. Hiervoor hoef je maar negen gram zout in een liter water te doen."

Wanneer je neusklachten langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. "In het geval je langdurig een neusspray of –druppels gebruikt, is het zeker een goed idee om een doorverwijzing naar de KNO-arts te vragen aan je huisarts. Wij kunnen je meestal goed van je neusdruppelverslaving én je klachten afhelpen."

Neussprayverslaving komt steeds vaker voor

In de praktijk ziet Jan Wouter Brunings regelmatig patiënten in zijn spreekkamer met een neusspray-verslaving. "We kijken in dergelijke gevallen eerst goed wat er nu eigenlijk precies aan de hand is. Mensen kunnen last hebben van een geïrriteerd neusslijmvlies of bijholteproblemen. Ook komt het voor dat mensen, zonder het te weten een allergie hebben. Dat kunnen we gelukkig allemaal uitstekend uitzoeken. Het gaat in de meeste gevallen dus niet om uit de hand gelopen verkoudheden."

"Wat de diagnose ook is, we proberen in ieder geval die neusspray af te bouwen. Dat doen we door steeds lagere doseringen aan te bieden, zodat mensen uiteindelijk weer zonder kunnen. Vervolgens krijgen patiënten, die geen allergie blijken te hebben, meestal een corticosteroïden-spray. Die werkt niet meteen, maar slaat op den duur meestal wel heel goed aan. Mensen hebben vervolgens niet meer zo vaak last van een verstopte neus of andere klachten. Die betreffende spray kan geen kwaad omdat er met zeer lage onderhoudsdoseringen wordt gewerkt. In het geval van een allergie, bijvoorbeeld een boompollen- en grassenallergie, krijgen mensen vaak dezelfde soort neusspray of een aanvulling met antihistaminica tabletten of spray."

Tips tegen een verstopte neus

Tips van Jan Wouter Brunings tegen een verstopte neus:

  • Probeer niet te snel naar neusspray te grijpen met daarin als werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline.
  • Probeer eerst eens een neusspray met zout of spoel de neus zelf met een neusdouche met een zoutoplossing.
  • Bij een heftige verkoudheid kan een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline een hele opluchting zijn. Gebruik deze echter niet langer dan tien dagen achter elkaar, want het goedje is behoorlijk verslavend.
  • Ga naar je huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts als je langdurig, bijvoorbeeld enkele maanden of zelfs al jaren, een neusspray gebruikt. Een KNO-arts kan vaststellen wat er precies aan de hand is als je langdurig een verstopte neus hebt. Vervolgens is er meestal een oplossing op maat.

 

 

 

Sluit de enquête