Verschillen artrose en artritis

 

artrose, artritis, reuma

Bijna twee miljoen mensen in Nederland hebben een reumatische aandoening. Wat is het verschil tussen de bekendste vormen: artrose en artritis?

Wat is ARTROSE?

Een achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten, waardoor het bot vervormt en bewegen pijnlijk wordt. De stand van de botten kan op den duur blijvend veranderen.

Wat is REUMATOÏDE ARTRITIS

Een auto-immuunziekte, wat betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Dat uit zich in ontstekingen van de gewrichten, waardoor ze pijnlijk of stijf worden en sneller slijten. Ook kan de stand blijvend veranderen.

Wat merk je van ARTROSE?

  • De kraakbeenkussentjes tussen de botten worden afgebroken, waardoor de botten over elkaar gaan schuren. Daarnaast vormen zich aan de rand van het gewricht puntige, benige aangroeisels (osteofyten), die de beweeglijkheid van het gewricht beperken.
  • Het is een chronische en progressieve aandoening: het wordt langzaam erger.
  • Het kan in alle gewrichten voorkomen, maar het vaakst in nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen.

Wat merk je van REUMATOÏDE ARTRITIS?

  • Doordat het afweersysteem 'op hol' slaat, komen ontstekingseiwitten vrij. Het gaat ook niet meer over, het is een chronische aandoening.
  • Ontstekingsverschijnselen uiten zich met bijvoorbeeld koorts, pijn, zwelling en warm worden van het gewricht. Je voelt je vermoeid, soms grieperig.
  • Het risico op hart- en vaatziekten is groter, waardoor je extra moet letten op een gezonde leefstijl. Ook is er risico op complicaties en infecties, zoals longvliesontsteking en oogontsteking.

Oorzaak ARTROSE

Het is nog niet precies duidelijk wat de oorzaak is. Wel zijn er een aantal factoren die een rol lijken te spelen, zoals erfelijke aanleg en zwakke gewrichtsbanden. Ook overgewicht, zwaar lichamelijk werk, overmatig sporten en een botbreuk lijken soms triggers voor artrose.

Oorzaak REUMATOÏDE ARTRITIS

Ook hier is de precieze oorzaak nog niet bekend. Erfelijke aanleg speelt een rol. Ook roken is een factor die het uitlokt.

Behandeling ARTROSE

  • Versleten gewrichten kunnen eventueel worden vervangen door implantaten of door nieuw gevormd kraakbeenweefsel. Kleinere gewrichten worden soms zelfs weggehaald. Ook kunnen gewrichten worden ontlast door ze een beetje op te rekken.
  • De pijn kan worden verlicht met gewone pijnstillers, ontstekingsremmende pijnstillers (pil of crème) of een injectie met corticosteroïden.

Behandeling REUMATOÏDE ARTRITIS

Medicijnen pakken de ontstekingseiwitten aan en beïnvloeden je immuunsysteem. Vaak wordt een combinatie voorgeschreven van gewone pijnstillers, ontstekingsremmende pijnstillers en klassieke of biologische reumaremmers.

Meer over reuma, artrose en artritis

Kijk ook op www.mumc.nl, zoekterm 'reuma'.

 

 

Sluit de enquête