4 veel voorkomende voetproblemen

Wij hebben de meest voorkomende voetproblemen op een rijtje gezet.

voetprobleem
Foto iStock

1. Hamer- en klauw-tenen

Een hamerteen is een onnatuurlijke buiging van de tenen veroorzaakt doordat het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen en dat tussen het tweede en derde kootje gestrekt is. Bij klauwtenen zijn beide gewrichtjes in de tenen gebogen.

Oorzaak: het evenwicht tussen de buigen strekspiertjes van de tenen is verstoord door ouderdom, een breuk of reuma. Ook te kleine schoenen kunnen bijdragen aan het ontstaan van hamer- of klauwtenen.
Gevolg: pijn en schoenproblemen.
Remedie: een siliconen teen-orthese kan helpen. Een orthese is een hulpmiddel dat om een deel van je lichaam zit, in dit geval een teen, en dat deel ondersteunt. Bij ernstige gevallen wordt er operatief ingegrepen.

2. Scheve grote teen

Ook wel hallux valgus genoemd: de grote teen staat scheef richting de andere tenen. Hierdoor ontstaat aan de zijkant van de voet een knobbel.

Oorzaak: erfelijkheid en reumatische aandoeningen kunnen een rol spelen. Te krap schoeisel wordt wel als oorzaak genoemd, maar daarvoor is geen hard bewijs.
Gevolg: pijn bij het lopen met of zonder schoenen. Bij ernstige hallux valgus is de voet ook gevoelig in rust.
Remedie: met een orthese kan de teen weer in de goede richting worden geduwd. Lukt dat niet, dan kan een operatie soelaas bieden. Succes is niet altijd gegarandeerd.

3. Likdoorn, ofwel een eksteroog

Eeltplek op de voet, vaak tussen de tenen, op plekken waar te veel druk is. Het eelt wordt naar binnen gedrukt, waardoor er een soort pit ontstaat.

Oorzaak: krappe schoenen of teenafwijkingen.
Gevolg: pijn, jeuk aan de tenen en een andere manier van lopen.
Remedie: goed passende schoenen dragen; de drukplek ontlasten waar de likdoorn is ontstaan, waarbij een podotherapeut of pedicure kan helpen.

4. Plat- en holvoeten

De voetboog is bij een platvoet dermate doorgezakt aan de binnenkant van de voet dat hij bijna op de grond rust. Het tegendeel van de platvoet is ook mogelijk: bij een holvoet is de voetboog hoger dan 1,3 centimeter.

Oorzaak: erfelijkheid speelt een rol, ook artrose of een onderliggende neurologische afwijking kan een oorzaak zijn.
Gevolg: pijn en vermoeidheid in de voet (maar je kunt er ook geen last van hebben).
Remedie: Steunzolen en eventueel een gipsbehandeling waarbij de voet in de goede stand wordt gezet. Bij ernstige gevallen die gevolgen kunnen hebben voor later, eventueel samengaand met pijnklachten, kan er operatief worden ingegrepen.

Ook interessant

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Sluit de enquête