Zo houd je je huid gezond

Onze huid is ons grootste orgaan en beschermt ons voor allerlei onheil van buiten. Hoe houd je je huid nu gezond? Hoogleraar Dermatologie prof.dr. Peter Steijlen van het Maastricht UMC+ geeft uitleg en adviezen.

Onze huid heeft veel taken. Ze speelt een rol bij de temperatuurregulatie van ons lichaam, zodat we niet onderkoeld of oververhit raken. Zonder huid zouden we wel 20 liter water per dag verliezen! Het is een belangrijke barrière, die ons beschermt tegen de ultraviolette straling van de zon, vuil, bacteriën en schimmels. Onze huid drukt ook emoties uit, we worden bleek van schrik en we zweten van angst en stress. Bovendien is de huid ook een gevoelig zintuig. Als onze huid wordt aangeraakt, vinden we dat fijn. Onze huid geeft ons met gevoelige zenuwuiteinden contact met de wereld.

Pas op voor marketingtrucs

Een mooie, gave huid is een teken dat we gezond zijn. En we willen dan ook allemaal een zo mooi mogelijke huid. Dus reinigen we onze huid met tonic, scrubben er op los en smeren met dure crèmes. Maar zijn al die potjes, tubetjes en flesjes wel écht nodig? De huid is omgeven met mythen en marketingtrucs. Dermatologen van het Maastricht UMC+ weten daar alles van. Dagelijks boksen ze op tegen hardnekkige vooroordelen en fabeltjes. “Opvallend is dat je je huid niet het beste verzorgd door deze in te smeren met crèmes, maar juist door ze zoveel mogelijk met rust te laten. Dus niet te veel wassen en zo min mogelijk smeren; tenzij je de zon in gaat”, stelt prof.dr. Peter Steijlen.

Vier huidverzorgingstips zonder potje van dermatoloog Peter Steijlen:

  1. De beste verzorging van de huid komt niet uit een potje. Laat de huid vooral met rust, is het allerbeste advies.
  2. Water droogt je huid uit en zeep is nóg slechter voor je huid.
  3. Smeer zo min mogelijk; veel crèmes die claimen te hydrateren, kunnen je huid juist uitdrogen.
  4. Heb je toch behoefte aan iets vettigs op je huid, vraag dan een neutrale zalf aan je drogist!
  5. Smeer je wél in met beschermingscrème als je de zon in gaat.

Wist je dat...

De huid het zwaarste orgaan is: als je het los zou kunnen wegen, zou je al gauw aan tien kilo komen.

 

Gezond Idee

 

 

 

Foto iStock
Sluit de enquête