HPV-vaccinatie voor meisjes (en straks jongens?)

HPV-vaccinatie voor meisjes (en straks jongens?)
“Vaccineren is belangrijk bij het voorkómen van soa’s én kanker”, weet Anne-Marie Niekamp, arts infectieziektenbestrijding van de GGD Zuid Limburg. “Bij de GGD zien we dat de voorlichting over soa's nog wel wat beter kan. Jongeren weten bijna allemaal wel hoe ze een condoom moeten omdoen, maar als je niet weet hoe je dat moet bespreken met je partner en uiteindelijk de condooms dus niet gebruikt, gaat het toch mis.”

“Er zou om soa's te voorkomen meer gesproken moeten worden over kwesties als: hoe praat je over seksualiteit, hoe zorg je ervoor dat je het allebei fijn vindt en dat je niks tegen je zin doet? Ook vaccineren speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van soa’s én kanker. In het Rijksvaccinatieprogramma is nu voor meisjes een inenting opgenomen tegen HPV, het humaan papilomavirus.”

“Nog te vaak worden HPV en HPV-vaccinatie aan promiscuïteit gekoppeld, maar het komt gewoon heel veel voor. De laagrisico-varianten van het HPV-virus veroorzaken de redelijk onschuldige genitale wratjes; de hoogrisico-varianten geven kanker: er is een bijna een-op-een-relatie tussen baarmoederhalskanker en HPV.”

“Baarmoederhalskanker is de enige kanker waartegen we op dit moment kunnen vaccineren, dus waartegen je je kunt beschermen. Over een jaar wordt deze vaccinatie ook in het standaardpakket van jongens opgenomen, want HPV kan bij hen eveneens een aantal kankers veroorzaken. Hierbij een oproep aan iedere ouder: laat je kind tegen HPV vaccineren! Daarmee voorkom je dat je kind in de toekomst bepaalde vormen van kanker krijgt.”

Sluit de enquête