Lunch- en brunchrecepten

Mini-quiches met geroosterde kastanjes en champignons

Lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen

  • 250 g tamme kastanjes (eventueel gepeld)
  • 2 el olijfolie
  • 250 g kastanjechampignons, in plakjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 100 g rucola
  • 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
  • 3 eieren
  • 125 ml halfvolle melk
  • 100 g geraspte jonge 30+ kaas
  • bakplaat, 4 taartvormpjes (14 cm ø) 
  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Kerf de kastanjes aan de platte kant goed in en verdeel ze in één laag over de bakplaat. Rooster de kastanjes 15-20 min. in de voorverwarmde oven, tot de schil open gaat.
  2. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de champignons 4 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. Schep de rucola erdoor en laat het blad al omscheppend slinken.
  3. Bekleed elk vormpje met 1½ plakje deeg. Klop de eieren los. Klop er de melk en de kaas door. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel het champignonmengsel met de kastanjes over de vormpjes. Schenk het eimengsel erbij.
  5. Bak de quiches in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin en gaar. Serveer de quiches warm met wat extra rucola of andere salade.

Bereiding: 20 minuten (als je gepelde kastanjes gebruikt)
Oven: 35-45 min.

Per persoon: 467 kcal / 18 g vet / 22 g eiwit / 51 g koolhydraten / 562 mg Natrium / 5 g vezels
Prijs per persoon: € 1,50

Tip

Rooster meteen een flinke portie kastanjes. Geroosterde kastanjes zijn ook heerlijk in een salade, als borrelhapje en door de pasta.

Zelf kastjanjes rapen? Let op!

Alleen tamme kastanjes kun je eten, wilde kastanjes (ook wel paardenkastanjes) kun je niet eten. Paardenkastanjes herken je aan de grote bladeren in de vorm van een hand met vijf à zeven 'vingers'. Ze hebben een bolster met korte stekels, die niet zo erg prikken. In de bolster zit maar één kastanje, die helemaal rond is. Bomen die eetbare kastanjes dragen, herken je aan de langwerpige, getande bladeren. Tamme kastanjes hebben een bolster met veel, lange, fijne stekeltjes (zoals een egel). In de bolster zitten soms wel drie noten. Eetbare kastanjes zijn niet helemaal rond: ze hebben een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.

 

Gezond Idee