Hoofdgerechten

Mooi weer-recept: groenten-barbecue

Vegetarisch hoofdgerecht

Groentekebab met tzatziki

Bbq-gerecht voor 4 personen

  • sap van ½ citroen
  • 4 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 250 g champignons
  • 10 cm komkommer
  • 150 g Griekse yoghurt

- barbecuespiesen, rasp

  1. Meng in een schaal het citroensap, de olijfolie, 1 teen knoflook, de oregano. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de groenten er door. Rijg de groenten aan de spiesen.
  2. Schil de komkommer, halveer en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer. Roer de komkommer en laatste teen knoflook door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Rooster de groentekebabs op de hete barbecue in 4-5 min. bruin en knapperig gaar. Serveer met de tzatziki. 

Bereiding: 20 minuten
Per persoon: 180 Kcal / 12 g / 6 g eiwit / 10 g koolhydraten

Gevulde paprika met couscoussalade

Bbq-gerecht voor 4 personen

  • 2 rode paprika's
  • 75 g couscous
  • 10 cm komkommer, in piepkleine blokjes
  • 125 g cherrytomaatjes, in partjes
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 2-3 el citroensap
  • 3 el extra vierge olijfolie100 g feta, verkruimeld
  • 3 el platte peterselie, grofgehakt
  1. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Strooi de couscous in een schaal. Schenk er 125 ml heet water op. Wel de couscous 5 min. 
  2. Roer de korrels met een vork los. Meng de komkommer, de tomaatjes, de ui, het citroensap en de olijfolie door de couscous. Schep de feta en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  3. Gril de paprikahelften op de hete barbecue 6-8 min. Leg ze op de bolle kant op een schaal. Schep er de couscous in. 

Bereiding: 20 minuten
Per persoon: 225 Kcal / 12 g vet / 7 g eiwit / 19 g koolhydraten

Variatietip

Vervang de couscous ook eens door quinoa, bulgur of meergranenrijst.

BBQ-bruschette

Bbq-gerecht voor 4 personen

  • 3 trostomaten
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 8-12 sneetjes ciabatta
  • 2 tenen knoflook, gehalveerd
  • 2 el basilicumblaadjes
  1. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep de tomatenblokjes om met de olijfolie en zout naar smaak.
  2. Gril de sneetjes ciabatta op de hete barbecue in 1 min. per kant goudbruin en krokant. Leg ze op een schaal. Wrijf de sneetjes in met het snijvlak van de knoflook. Schep de tomatenblokjes op de bruschette en bestrooi met de basilicumblaadjes. 

Bereiding: 15 minuten
Per persoon: 145 Kcal / 9 g vet / 3 g eiwit / 14 g koolhydraten

Maak je alle 4 de gerechten dan zit je per persoon op: 720 Kcal / 45 g vet / 25 g eiwit / 47 g koolhydaten.
Prijs per persoon: € 5,20

MocktailsLekker voor bij de BBQ

Ook lekker voor een warme dag: alcoholvrij cocktails (ofwel mocktails) van Gezond Idee met ook nog eens minder calorieën! Als dat niet genieten is. Je kunt kiezen uit een mojito mocktail, aardbei & gember mocktail, en een peer & vanille mocktail. Proost! Bekijk de recepten

Bekijk ook: gezonde tips voor een lekkere barbecue

Gezod Idee

Tip

Kijk voor meer informatie over gezonde voeding ook eens op www.voedingscentrum.nl.