Hoofdgerechten

Mooi weer recept: groenten-barbecue

Nu eindelijk de zon gaat schijnen, wordt het heerlijk weer om te barbecueën. Met deze recepten van Gezond Idee, maak je er een lekkere én gezonde maaltijd van.

Groentekebab met tzatziki

Bbq-gerecht voor 4 personen

  • sap van ½ citroen
  • 4 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 250 g champignons
  • 10 cm komkommer
  • 150 g Griekse yoghurt

- barbecuespiesen, rasp

  1. Meng in een schaal het citroensap, de olijfolie, 1 teen knoflook, de oregano. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de groenten er door. Rijg de groenten aan de spiesen.
  2. Schil de komkommer, halveer en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer. Roer de komkommer en laatste teen knoflook door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Rooster de groentekebabs op de hete barbecue in 4-5 min. bruin en knapperig gaar. Serveer met de tzatziki. 

Bereiding: 20 minuten
Per persoon: 180 Kcal / 12 g / 6 g eiwit / 10 g koolhydraten

Gevulde paprika met couscoussalade

Bbq-gerecht voor 4 personen

  • 2 rode paprika's
  • 75 g couscous
  • 10 cm komkommer, in piepkleine blokjes
  • 125 g cherrytomaatjes, in partjes
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 2-3 el citroensap
  • 3 el extra vierge olijfolie100 g feta, verkruimeld
  • 3 el platte peterselie, grofgehakt
  1. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Strooi de couscous in een schaal. Schenk er 125 ml heet water op. Wel de couscous 5 min. 
  2. Roer de korrels met een vork los. Meng de komkommer, de tomaatjes, de ui, het citroensap en de olijfolie door de couscous. Schep de feta en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  3. Gril de paprikahelften op de hete barbecue 6-8 min. Leg ze op de bolle kant op een schaal. Schep er de couscous in. 

Bereiding: 20 minuten
Per persoon: 225 Kcal / 12 g vet / 7 g eiwit / 19 g koolhydraten

Variatietip

Vervang de couscous ook eens door quinoa, bulgur of meergranenrijst.

Gegrilde asperges met parmaham en balsamicosiroop

Bbq-gerecht voor 4 personen

  • 12 groene asperges
  • 12 plakjes parmaham
  • 3 el olijfolie
  • 1 el pijnboompitten
  • 25 g rucola
  • crema di balsamico (balsamicosiroop, flesje)
  1. Snijd een plakje van de onderzijde van de asperges. Wikkel ze in de ham. Bestrijk ze dun met olijfolie en bestrooi met peper. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud op een bord.
  2. Gril de asperges op de hete barbecue in ca. 5 min. bruin en knapperig gaar. Leg ze op een schaal en garneer met de rucola, de pijnboompitten en een beetje balsamicosiroop.

Bereiding: 15 minuten
Per persoon: 170 Kcal / 13 g vet / 9 g eiwit / 4 g koolhydraten

BBQ-bruschette

Bbq-gerecht voor 4 personen

  • 3 trostomaten
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 8-12 sneetjes ciabatta
  • 2 tenen knoflook, gehalveerd
  • 2 el basilicumblaadjes
  1. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep de tomatenblokjes om met de olijfolie en zout naar smaak.
  2. Gril de sneetjes ciabatta op de hete barbecue in 1 min. per kant goudbruin en krokant. Leg ze op een schaal. Wrijf de sneetjes in met het snijvlak van de knoflook. Schep de tomatenblokjes op de bruschette en bestrooi met de basilicumblaadjes. 

Bereiding: 15 minuten
Per persoon: 145 Kcal / 9 g vet / 3 g eiwit / 14 g koolhydraten

Maak je alle 4 de gerechten dan zit je per persoon op: 720 Kcal / 45 g vet / 25 g eiwit / 47 g koolhydaten.
Prijs per persoon: € 5,20

Tip

Kijk voor meer informatie over gezonde voeding ook eens op www.voedingscentrum.nl of www.gezondheid.be.

Meer recepten van Gezond Idee