Ontstressen & onthaasten doe je zo

Ontstressen & onthaasten
We vervelen ons niet meer. We zijn druk, druk, druk. Onze agenda zit vol met werk, gezin, sociaal leven, sport en hobby's. We worden de hele dag geprikkeld door belangrijk en onbelangrijk nieuws en digitale berichten. Kan ons brein dat allemaal wel aan? Esther van Duin, neurowetenschapper van Maastricht UMC+, geeft uitleg en advies om te ontstressen en onthaasten.

"Ons brein is heel plastisch, zeker als we jong zijn. Maar zelfs wanneer we ouder worden of een hersenbeschadiging oplopen, kunnen onze hersenen nog nieuwe verbindingen aanmaken en nieuwe dingen leren. De mogelijkheden lijken dus oneindig. Toch zien we dat veel mensen psychische problemen krijgen door te veel stress."

Langdurige stress vergroot risico op burn-out

In onze digitale 24/7-maatschappij is rust en balans in je werk en leven niet meer vanzelfsprekend, aldus Esther van Duin. "We leven non-stop in onrust en veel mensen zeggen dat ze last hebben van te veel druk en overvraging. Dit is ook zichtbaar bij scholieren en studenten op de universiteit die langdurig prestatiedruk ervaren. Die worden in de vakantie ziek omdat hun immuunsysteem verstoord is door te veel stress en een leven zonder balans."

Wie te lang gestresst blijft, kan de grens over gaan naar een burn-out waarschuwt de neurowetenschapper. "Maar we weten ook dat stress op den duur een belangrijke veroorzaker kan zijn van psychische problemen. Voor sommige mensen die er gevoelig voor zijn, kan stress zelfs lijden tot een psychose. In ons lichaam zijn adrenaline en het stresshormoon cortisol verantwoordelijk voor de stressreactie en ze kunnen uit balans zijn bij langdurige stress."

Maak je weerbaarder tegen stress

Hoeveel stress iemand aankan en de kans dat stress leidt tot psychische problemen, is mede afhankelijk van iemands genetische aanleg. "Toch kun je er zelf ook veel aan doen om je stress te verminderen. Je wordt weerbaarder door gezond te eten, voldoende te bewegen, goed te slapen en dingen te doen waarvan je gelukkig wordt en waardoor je je gewaardeerd voelt. Met plezierige gebeurtenissen kun je uitstekend ontstressen."

"Het is belangrijk dat je brein dagelijks voldoende tijd krijgt om alles te verwerken wat er bij je binnenkomt. Slaap draagt bij aan de verwerking van alle prikkels van de dag en het opslaan en ordenen van informatie in je langetermijngeheugen. En ook het stresshormoon cortisol stabiliseert weer tijdens onze nachtrust. Daarom is het belangrijk voldoende te slapen, juist als je veel stress ervaart."

Doe de afwas

Sommige stressfactoren in je leven kun je niet veranderen, omdat ze samenhangen met je familie, werk of omstandigheden. Maar je kunt wel zelf bepalen hoe je ermee omgaat en hoe je jouw dag of week indeelt en ruimte creëert om de stress los te laten.

Esther van Duin: "Bedenk bijvoorbeeld voor jezelf een vast ritueel dat jou rust geeft. Een lunchwandeling, dagelijks naar je werk fietsen of bijvoorbeeld een yogaoefening. Ook een korte meditatie, zelfs al is het maar 5 minuten, kan je helpen om bewuster te worden van eventuele spanning in je lichaam en helpen om dit los te laten. Plan deze rituelen op vaste momenten van de dag, zodat het niet veel energie kost om ze te doen. Zelfs een ritueel als de afwas doen kan helpen; gewoon met aandacht met één ding tegelijk bezig zijn, met je handen in plaats van je hoofd. Dat is een voorbeeld van een gemakkelijke vorm van mediteren."

Knuffel meer

Nog beter is het natuurlijk om lekker naar buiten te gaan en te bewegen, adviseert Esther van Duin. "De zon geeft je vitamine D en ook daardoor stabiliseer je je stresshormoon. Geef je stress de vrijheid. Juist als het niet goed met je gaat, is balans zoeken tussen stress, rust en beweging belangrijk. Doe dingen waar je goed in bent en waar je plezier uit haalt. Dingen die zin en waarde geven aan je leven. Dat maakt je weerbaarder. Daag jezelf uit om leuke, nieuwe dingen te leren, want ook dat geeft energie. Meer knuffelen helpt trouwens ook; het hormoon oxytocine dat daarbij vrijkomt, werkt uitstekend tegen stress. En het mooiste is: alle beetjes helpen!"

Ontstress-tips van neurowetenschapper Esther van Duin:

  • Eet gezond
  • Beweeg voldoende
  • Zoek regelmatig de buitenlucht/zon op
  • Slaap voldoende
  • Doe activiteiten waar je gelukkig van wordt en waardoor je je gewaardeerd voelt
  • Bouw een vast rustmoment in op de dag (al is het maar 5 minuten), liefst op een vast tijdstip
  • Leer nieuwe dingen
  • Knuffel meer

Ook interessant:

Gezond Idee

 

 

 

Sluit de enquête