Oorzaken rugklachten / rugpijn
Rugpijn kan diverse oorzaken hebben. Bekende oorzaken van rugklachten zijn spit, hernia, ischias of een wervelbreuk.  
 • Spit
  Spit is het acuut ontstaan van hevige rugpijn. Dit kan door een specifieke oorzaak zijn, maar meestal is de oorzaak aspecifiek en wordt er ook op een röntgenfoto of MRI-scan niets gevonden. 

 • Hernia
  De tussenwervelschijf van de wervelkolom puilt uit, bijna altijd in de lage rug. Hierdoor kunnen zenuwen bekneld raken, met als gevolg uitstralende beenpijn met mogelijk een doof gevoel of krachtsverlies in de benen. Vaak is er dan ook sprake van rugpijn. Hernia, opereren of niet?

 • Ischias
  Pijn aan de ischiaszenuw wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking die de zenuw irriteert of door een hernia. De zenuw verlaat het ruggenmerg net boven de billen en loopt via de bil naar het been. De stekende, soms zeurende pijn neemt dezelfde route als de zenuw. 

 • Wervelbreuk
  Een wervelbreuk kan voorkomen bij jong en oud na bijvoorbeeld een auto-ongeval en geeft direct hevige pijn doordat één of meerdere wervels zijn gebarsten en soms zelfs verschoven. Bij oudere mensen met botontkalking (osteoporose) kunnen wervels zelfs spontaan breken, de zogeheten wervelinzakkingsbreuk.

Rugpijn voorkomen? 6 tips! 

  
Sluit de enquête