Soepen

Salmorejo - koude tomatensoep

Lunch- of licht hoofdgerecht voor 4 personen

Salmorejo heet deze Spaanse koude tomatensoep uit het zuidelijke Andalusië. Waarschijnlijk denk je nu meteen aan gazpacho, Spanjes meest beroemde koude tomatensoep. Verder houdt de vergelijking meteen op. Salmorejo is fluwelig van dikte en fris van smaak. Begin liefst op tijd zodat de smaken goed kunnen intrekken.

  • 2 dikke sneden stevig brood
  • 1 kg rijpe trostomaten
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 3 el rodewijnazijn
  • 7 el extra vergine olijfolie
  • 2 eieren
  • 3 plakjes serranoham
  • 3 el peterselie, fijngehakt
    - keukenmachine of staafmixer
  1. Snijd de korsten van het brood. Scheur het kruim in stukken en week in een schaaltje koud water. Breng intussen een pan water aan de kook. Kruis de tomaten aan de steelaanzet in en dompel ze, een voor een, geprikt aan een vork, zo'n 10 tellen in het kokende water. Trek de vellen van de tomaten. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten.
  2. Pureer de tomaten met de knoflook en het brood in de keukenmachine of met de staafmixer. Breng de soep op smaak met de wijnazijn, het meeste van de olijfolie en peper. Zet de soep zeker 2 uur in de koelkast, liever nog een hele dag of nacht.
  3. Kook de eieren in 6 minuten net hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel de eieren en hak ze grof. Scheur de ham in reepjes. Verdun de soep eventueel met wat extra olijfolie en/of water en proef of er nog extra zout en peper bij moet.
  4. Schenk de salmorejo in 4 kommen en garneer met het ei, de ham, de peterselie en wat extra olijfolie.

Bereiding: 20 minuten
Wachten: 2 uur

Per persoon: 315 kcal / 24 g vet / 10 g eiwit / 15 g koolhydraten / 358 mg Natrium / 4,5 g vezels
Prijs per persoon: € 1,50

Vegatip

Laat voor een vegetarische soep de ham weg en kook 2 extra eieren.

Dol op soep?

Bekijk dan eens deze soeprecepten van Gezond Idee