Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Gezond leven

Waarom je je huid moet beschermen in de zon

zonnebescherming
Foto iStock
Nu de zon steeds vaker straalt, zie je ook overal waarschuwingen om je huid goed tegen de zon te beschermen. Maar waarom moet dat eigenlijk, welke gevaren loop je dan? Dermatoloog dr. Klara Mosterd van Maastricht UMC+ legt het uit.

Zonlicht bestaat uit ultraviolette straling. Een deel van deze straling wordt geweerd door de ozonlaag. Door de dunner wordende ozonlaag worden mensen steeds meer blootgesteld aan deze schadelijke straling. Dr. Klara Mosterd: "De UV-stralen veroorzaken beschadigingen in het DNA, de bouwstenen van de huidcellen. Echter, ook het vermogen om deze schade te herstellen wordt door de straling aangetast. Gebrek aan herstellend vermogen van de huid leidt tot veroudering van de huid (slappere huid, rimpels), goedaardige gezwellen (verhoorningen en ouderdomswratjes), maar ook tot huidkanker."

Hoger risico op huidkanker door zonnebrand

Verbranden verhoogd de kans op het ontwikkelen van een erg kwaadaardige vorm van huidkanker, het maligne melanoom. "Dit is een kwaadaardige moedervlek die relatief jonge mensen treft en de meest kwaadaardige vorm van kanker is. Ook chronische zonneschade is schadelijk en leidt tot andere vormen van huidkanker. De meest voorkomende is het basaalcelcarcinoom, een tumor die vaak voor eczeem of puistje wordt aangezien en opvalt doordat er steeds een korstje op komt. Tijdige herkenning leidt bijna altijd tot volledige genezing. Het plaveiselcelcarcinoom ontstaat op iets oudere leeftijd en lijkt door de verhoorning op een wratje."

"Alle vormen van huikanker komen op steeds jongere leeftijd voor. In Nederland krijgt momenteel 1 op de 5 mensen huidkanker. In Australië is dat zelfs 2 op de 3 inwoners. Wanneer we naar zonnige landen op vakantie gaan, moeten we dus rekening houden met sterkere straling waardoor er een toegenomen risico is op verbranding en het optreden van huidschade. Goede beschermingsmaatregelen zijn dus erg belangrijk."

Dr. Klara Mosterd
Dermatoloog Maastricht UMC+

Dermatoloog dr. Klara Mosterd legt bij NPO Radio 1 uit dat ook het massatoerisme bijdraagt aan een stijging van het aantal gevallen van huidkanker. Ze legt tevens uit wat je zelf aan preventie kunt doen. Luister het interview via: https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend

Onderzoek naar huidkanker

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, maar helaas is het soms toch te laat. het soms toch te laat. Daarom wordt in het Maastricht UMC+ onderzoek gedaan naar een bijzondere en patiëntvriendelijke techniek om huidkanker op te kunnen sporen. Onze dermatoloog Klara Mosterd legt uit hoe het werkt! Bekijk haar uitleg

Lees ook

Meer informatie over verstandig zonnen en huidkanker voorkomen op www.huidkanker.nl

 

Sluit de enquête