Gezond leven

Waarom je je huid moet beschermen in de zon

Nu de zon steeds vaker straalt, zie je ook overal waarschuwingen om je huid goed tegen de zon te beschermen. Maar waarom moet dat eigenlijk, welke gevaren loop je dan? Dermatoloog dr. Klara Mosterd van Maastricht UMC+ legt het uit.

Zonlicht bestaat uit ultraviolette straling. Een deel van deze straling wordt geweerd door de ozonlaag. Door de dunner wordende ozonlaag worden mensen steeds meer blootgesteld aan deze schadelijke straling. Dr. Klara Mosterd: "De UV-stralen veroorzaken beschadigingen in het DNA, de bouwstenen van de huidcellen. Echter, ook het vermogen om deze schade te herstellen wordt door de straling aangetast. Gebrek aan herstellend vermogen van de huid leidt tot veroudering van de huid (slappere huid, rimpels), goedaardige gezwellen (verhoorningen en ouderdomswratjes), maar ook tot huidkanker."

Hoger risico op huidkanker door zonnebrand

Verbranden verhoogd de kans op het ontwikkelen van een erg kwaadaardige vorm van huidkanker, het maligne melanoom. "Dit is een kwaadaardige moedervlek die relatief jonge mensen treft en de meest kwaadaardige vorm van kanker is. Ook chronische zonneschade is schadelijk en leidt tot andere vormen van huidkanker. De meest voorkomende is het basaalcelcarcinoom, een tumor die vaak voor eczeem of puistje wordt aangezien en opvalt doordat er steeds een korstje op komt. Tijdige herkenning leidt bijna altijd tot volledige genezing. Het plaveiselcelcarcinoom ontstaat op iets oudere leeftijd en lijkt door de verhoorning op een wratje."

"Alle vormen van huikanker komen op steeds jongere leeftijd voor. In Nederland krijgt momenteel 1 op de 5 mensen huidkanker. In Australië is dat zelfs 2 op de 3 inwoners. Wanneer we naar zonnige landen op vakantie gaan, moeten we dus rekening houden met sterkere straling waardoor er een toegenomen risico is op verbranding en het optreden van huidschade. Goede beschermingsmaatregelen zijn dus erg belangrijk."

Dr. Klara Mosterd
Dermatoloog Maastricht UMC+

Dermatoloog dr. Klara Mosterd legt bij NPO Radio 1 uit dat ook het massatoerisme bijdraagt aan een stijging van het aantal gevallen van huidkanker. Ze legt tevens uit wat je zelf aan preventie kunt doen. Luister het interview via: https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend

Zo vaak moet je zonnebrandcrème smeren
Tips om verstandig te zonnen
Waarom voorbruinen onder de zonnebank geen gezond idee is 
Meer informatie over verstandig zonnen en huidkanker voorkomen op www.huidkanker.nl

Waarom je regelmatig je huid op onrustige plekjes moet checken

verkoelende receptenVerkoelende recepten van Gezond Idee

Italiaans genieten in je achtertuin (of in je woonkamer als het regent) met deze recepten van Gezond Idee voor bramensorbet, frozen yoghurt & koffiegranita. Bekijk de recepten

 

Gezond Idee