Zo houd je je huid gezond in het najaar

huidverzorging
Schrale wind en een loeiende verwarming: je huid voelt de herfst en winter. Hoe kun je je huid nu het beste verzorgen? Dermatologen prof. dr. Peter Steijlen en dr. Tjinta Brinkhuizen van het Maastricht UMC+ geven tips om je huid gezond te houden en scheiden de zin van de onzin.
 1. Smeren goed voor de huid?
  Jaarlijks smeren we met z'n allen in Nederland voor tientallen miljoenen euro's op onze huid. Alles dat uitdroging, verslapping en rimpeling van de huid tegengaat, vindt gretig een weg naar het koperspubliek. Een opmerkelijk succes voor producten waarvan de beloftes, vaak op basis van semiwetenschappelijke claims, zelden worden ingelost. Sterker, in sommige producten zitten zelfs bestanddelen die huidirritaties en andere huidproblemen zouden kunnen veroorzaken. Denk hierbij ook aan natuurlijke ingrediënten als citroen, eucalyptus en tea tree-olie. Mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen hier last van krijgen.

 2. Niet te veel douchen!
  Laat je niet onzeker maken door alle reclame: een gezonde huid heeft helemaal geen dure huidsmeersels nodig. Als je huid droog aan voelt is het beste advies: niet te veel, niet te lang en niet te warm douchen. Want douchen, wast het natuurlijke vetlaagje van je huid eraf, zeker als je veel zeepproducten gebruikt. Juist dat laagje houdt het vocht binnen en zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt!

 3. Iedere huid is anders
  Maatwerk is geboden. Als je ouder wordt, wordt je huid dunner en produceert minder talg en dus minder vet. Dat maakt de huid heel droog. In de winter kunnen daarom vooral ouderen en mensen met aanleg voor eczeem wel baat hebben bij een vette, neutrale (en goedkope!) crème of zalf. Die brengen weliswaar geen vocht in de diepere huidlagen, maar voorkomen vooral dat vocht verdampt uit je huid. Als ze tenminste genoeg vet bevatten. Lotions zijn vaak dunner dan crèmes of zalven, en drogen de huid dan juist sneller uit. Kijk dus uit met 'hydraterende' en 'vochtregulerende' lotions.

 4. Veel crèmes beloven gouden bergen, maar doen weinig
  Dat geldt vooral voor producten die het verouderen van de huid tegen beweren te gaan. De claims staan niet in verhouding met de resultaten. En zeker niet met de kosten. Zo is van vitamine-Azuur wel bekend dat het een licht verjongend effect heeft op de huid, maar alleen in de hoge concentraties die je op doktersrecept krijgt. Antioxidanten, zoals vitamine-E, lijken ook iets te doen, maar verwacht geen spectaculaire effecten. Anti-aging-smeersels zorgen vaak door prikkeling van de huid voor een lichte zwelling, waardoor rimpels tijdelijk minder zichtbaar zijn. Soms zorgt dit op de lange termijn juist voor chronische irritatie wat weer andere huidproblemen kan veroorzaken. Beter is het om rimpels te voorkómen en daarvoor is zonnebrandcrème de beste anti-rimpelcrème. Uv-A- stralen in zonlicht verslappen het steunweefsel in de onderste huidlagen en daar krijg je rimpels van (op dezelfde manier zorgt ook roken voor rimpels). Ga je in de wintermaanden naar buiten, dan zorgt een zonnebrandcrème met minimaal factor 15 voor voldoende bescherming.

 5. Het is duur, dus het is goed?
  De prijs van een smeersel zegt niets, de ingrediëntenlijst wel. De stoffen die als eerste genoemd staan, zitten er in de hoogste concentratie in. Helaas bestaat die lijst vaak uit potjeslatijn, dus veel wijzer word je er niet van. Wat je wel kunt zien: dure en goedkope producten bevatten opvallend vaak min of meer dezelfde ingrediënten, maar met een verschil in concentratie. Bij de duurdere variant betaal je daarnaast vooral voor de verpakking, de marketing en een fijn gevoel.

 

Sluit de enquête