Gevolgen sportverslaving
Foto iStock
Wat zijn de gevolgen van een sportverslaving?

De lichamelijke ongemakken zijn afhankelijk van het soort sport dat excessief wordt beoefend. Een bodybuilder riskeert bijvoorbeeld kapotte pezen en spieraanhechtingen in de knieën en schouders. Bij hardlopers gaat het mis met het kraakbeen in de enkels, knieën en heupen. Bovendien gaat het altijd maar 'moeten' sporten ten koste van sociale contacten en het leiden van een normaal en gelukkig leven.

Wat is bigorexia?

De neiging tot obsessief sporten is een aandoening die met een duur woord ook wel bigorexia wordt genoemd. Bigorexia is een erkende 'stoornis van de lichaamsbeleving': mensen die hieraan lijden zien zichzelf negatiever dan dat zij in werkelijkheid zijn. Dus: ze sporten non-stop, maar zien in de spiegel iemand die nog lang niet gespierd (bij mannen) of dun (bij vrouwen) genoeg is. Deze overdreven vorm van sporten gaat ten koste van zowel hun lichamelijke als hun geestelijke gezondheid.

Pas op voor endorfine

Tijdens het sporten – en vooral bij het hardlopen – wordt er een stofje aangemaakt in de hersenen dat voor een lekker gevoel zorgt: endorfine. Om dit gevoel op te wekken, zullen sommige mensen steeds vaker gaan sporten, waardoor er een verslaving optreedt. Als het trainen wegvalt, kunnen er heuse afkickverschijnselen voorkomen, zoals verhoogde spierspanning, hartkloppingen en duizeligheid.

Wat doe je als sporten een obsessie is geworden?

Het is moeilijk om op eigen kracht van een (sport)verslaving af te komen. Als je je zorgen maakt over je sportgedrag kunnen een psycholoog, een diëtist en een fysiotherapeut hulp bieden.

Hoe gezond is supergezond?
  
'Obsessief gezond leven is ongezond'

  

Sluit de enquête