boodschappen doen
Foto iStock
Ja, ook de levensmiddelen-fabrikanten en supermarkten begrijpen dat er iets moet gebeuren.

Levensmiddelen-fabrikanten en supermarkten hebben te maken met steeds meer maatschappelijk protest tegen de misleidende claims en kletspraat van de voedingsmiddelen-industrie, onder meer door invloedrijke organisaties als de Consumentenbond, Radar en Foodwatch.

De Consumentenbond heeft op haar site zelfs een 'Wall of Shame', waarop de meest misleidende producten worden geëtaleerd. Deze acties worden steeds succesvoller en dus worden misleidende etiketten na klachten aangepast en productsamenstellingen veranderd.

Ongewenste verleidingen in de supermarkt

Ook hebben sommige supermarkten het zout- en suikergehalte in hun huismerken aanzienlijk verminderd en de ongewenste verleidingen vervangen door gewenste, het zogeheten 'nudging'. Door bijvoorbeeld fruit op ooghoogte bij de kassa te leggen en gezonde producten niet apart in de schappen te plaatsen, geven ze de consument een duwtje in de rug richting gezonde keuzes.

En heel belangrijk om niet te vergeten: de supermarkt is uit op hoge omzetcijfers, niet op jouw slechte gezondheid of overgewicht. Ze willen tevreden klanten en spelen daarom in op onze wensen en behoeften. Als consument heb je dus een machtig wapen in handen: er wordt naar je geluisterd. Of beter gezegd: er wordt gekeken naar jouw koopgedrag. Dus sla je als consument meer gezonde producten in dan junkfood, dan zal de supermarkt meer gezonde producten aanbieden. Zo simpel is dat.

Hier moet je op letten bij het boodschappen doen:

Gezond Idee
Sluit de enquête