Gezond leven

Tips voor ouders

eerste schooldagZo bereid je je kind voor op de eerste schooldag

De eerste schooldag kan voor sommige kinderen (en sommige ouders) heel spannend zijn. Saskia Peulen, medisch maatschappelijk werker, en Serva Slangen, medisch pedagogisch werker, van het Maastricht UMC+ geven tips over hoe je je kind hierop kunt voorbereiden.


slaapproblemenTips voor als je kind niet kan slapen

Zo'n 15 tot 30 procent van alle kinderen tussen 0 - 18 jaar heeft wel eens slaapproblemen. Kinderarts dr. Birgit Levelink en medisch pedagogisch medewerker Nanda Barten van het Maastricht UMC+ geven uitleg en tips.


angstHelp, mijn kind heeft last van angst en stress!

Ook (jonge) kinderen kunnen last hebben van stress en angst. Het is niet erg als een kind af en toe gestrest is. Maar wat als je kind te lang onder te veel stress staat? Kinderarts dr. Birgit Levelink en medisch pedagogisch medewerker Nanda Barten van het Maastricht UMC+ geven uitleg en tips.


meisje in bed met koortsDit moet je doen als je kind koorts heeft

Als je kind koorts heeft, bel je het liefst meteen de huisarts of geef je je kind paracetamol, in de hoop de koorts tegen te gaan. Maar is dat verstandig? En wanneer moet je naar de huisarts? Huisarts en onderzoeker van Maastricht UMC+ Jochen Cals geeft advies.


meisje moet kiezen tussen ijsje of broccoliHoe kun je het snackgedrag je kind beteugelen?

Als ouders een hoge betrokkenheid tonen en hun kinderen ondersteunen, zijn die eerder geneigd snacks en andere ongezonde tussendoortjes te laten staan. Dorus Gevers, onderzoeker aan het Maastricht UMC+, geeft uitleg en tips.


puber moet hoofd op bureaubladSurvivaltips voor ouders van pubers

Vraag je je als ouder ook wel eens af: hoe overleef ik mijn puber? Met deze survivaltips van de experts van het Maastricht UMC+ kom je een heel eind.


meisje wilt niet etenTips als je kind niet wilt eten

Kinderen die weigeren te eten wat goed voor hen is, die helemaal niet eten of alleen als er een dikke laag ketchup of appelmoes over het eten is uitgesmeerd. Wat te doen? De experts van het Maastricht UMC+ weten raad.


moeder praat met kindTips om met kinderen over het coronavirus te praten

Door de uitbraak van het coronavirus is het normale leven van gezinnen heel anders. Veel kinderen vinden een vaste structuur fijn en veranderingen zoals door het coronavirus kunnen dus onrust geven. Tips & adviezen over hoe je het beste met je kind kunt praten over het coronavirus. 


kind troostenHoe en waarom vertel je kinderen dat een naaste ernstig ziek is?

Je wilt je kind het liefst afschermen van verdriet en ellende, maar open en eerlijk met je kind praten over ziekte en dood is belangrijk. Pedagogisch medewerker Serva Slangen en medisch maatschappelijk werker Marc Kamps van het Maastricht UMC+ geven advies.


overgewicht bij kinderenHulp voor dikke kinderen

Overgewicht is een toenemend probleem – helaas ook voor kinderen. Niet alle ouders beseffen dat hun kind te dik is en welke gevaren het hierdoor loopt. Bovendien: dikke kinderen zijn vaak doodongelukkig. De exters van maastricht UMC+ gevenb uitleg en advies.


ADHD en ADDADHD & ADD

Wat zijn ADHD en ADD nu eigenlijk en hoe ongerust moet je zijn als je kind de diagnose AD(H)D krijgt? En zijn die pillen nu echt zo slecht als veel mensen beweren of juist het beste wat een AD(H)D'er kan overkomen? Dr. Jan Schieveld, kinder- en jeugdpsychiater bij Maastricht UMC+, geeft uitleg en advies.


tienermeisje met jointPubers, drugs en alcohol

Het lijkt bij opgroeien te horen: af en toe flink doorzakken en een beetje experimenteren met hasj of wiet. Maar volgens prof.dr. Jim van Os (tot recent hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie Maastricht UMC+) zijn alcohol en drugs veel schadelijker voor pubers dan we denken.


tienermeisje bingedrinken op een feestjeOuders hebben invloed op alcoholgebruik pubers

Ouders hebben veel meer invloed op het drinkgedrag van hun pubers dan ze zelf beseffen. Duidelijke grenzen stellen aan alcoholgebruik en een goede communicatie met je kind, kan er voor zorgen dat hij/zij niet vervalt in bingedrinken concludeert psychologe Astrid Jander.


 

Aanmelden nieuwsbrief