Puberteit, dit moet je weten & opvoedtips

puberteit
Pubers thuis? Van die dwarse, lastige, humeurige en bankhangende wezens waar geen land mee te bezeilen valt? Maak je niet te druk: het is allemaal nodig en het gaat vanzelf weer over. Maar het helpt om te begrijpen waarom pubers zo moeilijk kunnen zijn. Daarom hier een gids door puberland. Met survivaltips!

Als ouder van een puber kun je soms ook heel erg naar zo'n handige survivalgids verlangen. Waarom is mijn puber zo dwars? Waarom lukt het haar niet om zich aan afspraken te houden? Waarom gaat hij zo laat naar bed en komt hij er – als je niet oplet – pas aan het einde van de middag weer uit? Waarom maakt ze zo’n ontzettende troep? En waarom is dat ooit zo gezellige en meegaande kind nu ineens altijd opstandig en eigenwijs? Kortom: hoe overleef ik de puberteit van mijn kind?! Survivaltips voor ouders met pubers

Pubers worden gemiddeld in een periode van een jaar of vier-vijf zo'n 22 kilo zwaarder en zo'n 30 centimeter langer. Maar het belangrijkste is: ze worden onafhankelijke individuen, die langzaam maar zeker afstevenen op een zelfstandig leven. Dat zet alles in het prille leven van je kinderen op zijn kop, met alle bijbehorende weerstanden en onzekerheden. Ze piekeren wat af, wisselen razendsnel van stemming, zijn in zichzelf gekeerd en vooral erg op zichzelf gericht. Het hoort allemaal bij het zoeken naar de eigen identiteit.

Overgangsperiode tussen kind en volwassene

Deze overgangsperiode tussen kind en volwassene is niet alleen voor de puber in kwestie lastig, maar ook voor degenen die hem of haar opvoeden. Hoe ga je het beste om met zo'n moeilijk en soms ongelukkig kind? Hoe kun je hem of haar helpen, wanneer moet je begrip tonen en wanneer is het tijd om grenzen te stellen?

Weten wat er met je kind gebeurt tijdens de puberteit kan enorm helpen om dit soort vragen te beantwoorden. Wat doen die veelbesproken hormonen in het lichaam van je puber? Wat gebeurt er in het brein? Daarover is de laatste jaren door wetenschappelijk onderzoek steeds meer bekend beworden. Meer over puberhormonen

Lichamelijke en geestelijke groeispurt

Niet alleen lichamelijk maken pubers een groeispurt door, ook in hun hersenen verandert er in korte tijd veel. Dat begint zo ongeveer als ze naar de middelbare school gaan onder achterin de hersenen en die ontwikkeling eindigt ongeveer op hun vijfentwintigste voorin bovenaan, direct achter het voorhoofd, bij de prefrontale cortex, de voorste hersenkwab.

Uit die relatief late ontwikkeling van die frontaalkwab kan een deel van het door ouders als hinderlijk ervaren pubergedrag worden verklaard. In het voorste deel van de hersenen bevinden zich namelijk de plannings- en controlefuncties van het brein. Geen wonder dus dat pubers moeite hebben met het controleren van hun impulsen. Ze vinden het moeilijk om weerstand te bieden aan iets dat een directe beloning oplevert en nemen beslissingen op grond van hun emoties, zonder al te lang na te denken over de gevolgen. 

Lees ook

gezond
Sluit de enquête