boodschappen doen
Foto iStock
Om hun waren aan de man/vrouw te brengen neemt de voedingsindustrie geen halve maatregelen. Wees je daarvan bewust bij het boodschappen doen.

Heeft vet een slechte naam? Dan halen ze dat er toch uit! Veel minder ruchtbaarheid wordt vervolgens gegeven aan het feit dat het vet in dit nu 'light'-product is vervangen door suiker en smaakstoffen, waardoor het er dus niet echt gezonder op is geworden. En wat te denken van met trots gepresenteerde 'extra vitamines en mineralen' van het soort waarvan maar weinig mensen een tekort hebben, zeker niet bij een gezond voedingspatroon.

Mag dat allemaal zomaar?

Volgens het Europese Hof van Justitie moet een koper de beschikking hebben tot juiste, neutrale en objectieve informatie. Een etiket mag dus geen misleidende indruk geven – ook niet als de koper uit de ingrediëntenlijst kan opmaken dat de plaatjes en claims niet geheel op de waarheid zijn gebaseerd.

Maar ja... De voedingsindustrie gebruikt daarom vaak verbloemende benamingen voor ingrediënten die een slechte naam hebben. Op hun webpagina 'Suikerpraatjes' laat de Consumentenbond zien hoe levensmiddelenfabrikanten op allerlei manieren verdoezelen hoeveel suiker er in hun producten zit door het woord suiker te omzeilen. Zo telde de Consumentenbond wel vijftig verschillende – en veel onschuldiger klinkende – namen voor suiker (denk: vruchten(sap)concentraat, fructose, melkpoeder).

Meer op www.consumentenbond.nl, onder 'kletspraatjes'.

Hier moet je ook op letten bij het boodschappen doen:

Gezond Idee
  

 

 

Sluit de enquête