supermarkt
Foto iStock
Vanaf de ingang tot aan de kassa worden consumenten in de supermarkt blootgesteld aan verleidingen, die erop zijn gericht ons meer te doen kopen dan we misschien van plan waren.

Denk bijvoorbeeld aan het winkelwagentje dat altijd aan de grote kant is – zodat jij de neiging krijgt om dat eens flink vol te gooien. Dat de groenten- en fruitafdeling zich vaak voorin de winkel bevindt, is evenmin toeval: als je die eenmaal binnen hebt, voel je je goed over jezelf en vind je eerder dat je best ook nog een lekker stuk chocola verdient. En de achtergrondmuziek in de supermarkt is rustgevend en zorgt ervoor dat je vaart mindert en niet te snel langs de schappen loopt. De geur van vers gebakken brood roept honger op en verleidt je tot nog meer aankopen.

Slimme schapinrichting

Er is goed nagedacht over elke schapinrichting: de producten waar het meest aan wordt verdiend en de A-merkproducten, liggen meestal op ooghoogte en voor het grijpen, ook als dit ongezonde producten zijn. Noodzakelijke producten als blikjes tomatenpuree of bloem liggen onderaan in de schappen.

Je kinderen worden beïnvloed in de supermarkt

Ook je kinderen worden beïnvloed: wat zij aantrekkelijk vinden, ligt op hún ooghoogte. En dan gaat het vaak om producten die te vet, te zout of te zoet zijn. En als je bij de kassa staat te wachten, ligt er ook nog eens genoeg snoep binnen handbereik om jengelende kinderen stil te krijgen. Trouwens: ook je eigen sluimerende hongergevoel kun je met dat ongezonde lekkers maar al te gemakkelijk even onderdrukken...

6 Tips om je te wapenen tegen stiekeme verleiders:

  • Doe geen boodschappen als je honger en dus minder weerstand hebt.
  • Neem een boodschappenlijstje mee en houd je daaraan.
  • Pak bij de ingang een mandje in plaats van een karretje.
  • Kijk bij het winkelen naar het gehele schap, niet alleen naar de producten die op ooghoogte staan.
  • Doe niet iedere dag boodschappen, maar haal een of twee keer per week alles in huis (hoe minder je in de supermarkt bent, hoe minder je aan de verleidingen aldaar wordt blootgesteld).
  • Laat je kinderen thuis, zodat zij niet gaan hengelen naar junk food waarop kinderhelden als SpongeBob of Dora staan afgebeeld… 

Hier moet je ook op letten bij het boodschappen doen:

Gezond Idee
  

 

Sluit de enquête