Dit moet je doen bij voorhoofdsholteontsteking

Je kent het wel. Je bent snipverkouden en je neus zit potdicht. Vervolgens krijg je ook nog eens hoofdpijn. Vooral als je bukt voelt je hoofd zwaar en drukkend. Heb je nu een voorhoofdsholteontsteking? En moet je dan eigenlijk naar de huisarts of kun je gewoon thuis uitzieken? Drs. Iris Krebbers, KNO-arts in opleiding van het Maastricht UMC+, vertelt je hoe het zit.

neusdouche
Foto iStock

Voorhoofdsholte- of bijholteontsteking? 
In de volksmond wordt het vaak een voorhoofdsholteontsteking genoemd, vertelt Krebbers, maar eigenlijk is dat niet juist. “We hebben namelijk niet één, maar vier paar bijholtes: de voorhoofdsholte, kaakholte, zeefbeenholte en wiggebeensholte. Een ontsteking kan in al deze holtes voorkomen. De juiste term is dan ook een neusbijholteontsteking.”  

Normaal zijn de bijholten (sinussen) gevuld met lucht, maar als hier een ontsteking zit dan raken deze holten verstopt. “Vaak begint het als een gewone verkoudheid met een verstopte neus, snot, verminderde reuk of hoesten. Wanneer het slijmvlies in je neus zwelt kunnen de holtes verstopt raken en kun je last krijgen van hoofdpijn rondom of achter je ogen. Als deze klachten na 5 dagen erger worden of na 10 dagen nog niet weg zijn, dan spreken we van een neusbijholteontsteking. Die kan chronisch worden. Dat is het geval als na 12 weken, ondanks behandeling, de klachten niet weg zijn.”

Wat zijn de oorzaken en wat kun je zelf doen?
De oorzaak is vaak een ‘gewoon’ verkoudheidsvirus. Weinig aan te doen dus. “Je kunt het eigenlijk niet voorkomen, maar zodra je klachten krijgt kun je wel iets doen om te zorgen dat de klachten niet erger worden”, vertelt Krebbers. Dat kan door je neus te spoelen met een neusdouche met zoutoplossing, of met neusdruppels die xylometazoline bevatten (bijvoorbeeld otrivin). “Die laatste mag je niet langer dan zeven dagen gebruiken, want dan kun je eraan verslaafd raken. Ook raad ik aan om te stoppen met roken, want dit kan de klachten verergeren.”  

Bijholteontsteking komt vaker voor bij mensen met afwijkingen aan de neus, zoals scheefstand van het neustussenschot of neuspoliepen. Ook mensen met allergieën, infecties aan de tandwortel, of mensen met een verminderd afweersysteem hebben een groter risico op een chronische ontsteking. 

Wanneer moet je naar de huisarts? 
Verergeren je klachten na 5 dagen, of heb je na 10 dagen nog klachten zoals druk achter je ogen, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. “Een bijholteontsteking kan een negatief effect hebben op de onderste luchtwegen, vooral bij mensen die astma en bronchitis hebben. Dan is het dus verstandig om iets eerder aan de bel te trekken. De huisarts doet vaak een allergietest en start met een neusspray met ontstekingsremmer die je langer kunt gebruiken. Mocht dat niet helpen, dan kan je huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Tenminste als een bacterie de boosdoener is, anders heeft antibiotica geen zin. Pas als de klachten onvoldoende behandelbaar blijken of vaker terugkomen, word je doorverwezen naar de KNO-arts. Die verricht een (kijk)onderzoek, kan medicatie voorschrijven of bij een chronische ontsteking een operatie uitvoeren. Bij een operatie wordt de opening naar de holtes ruimer gemaakt en de ontsteking verwijderd. Sommige patiënten met neuspoliepen komen in aanmerking voor immuuntherapie.”

“Uiteindelijk kun je zelf al veel doen als je last krijgt van een bijholteontsteking." Maar bij aanhoudende klachten, of als de klachten vaker terugkomen, is het goed om een bezoek te brengen aan de huisarts. “Die kan, eventueel samen met de KNO-arts, de onderliggende oorzaak achterhalen en aanpakken.”

Tip 
Maak zelf een zoutoplossing om je neus te spoelen:
• Maak een zoutoplossing door 1 afgestreken theelepel keukenzout op te lossen in een mok (200 ml) lauwwarm kraanwater.
• Gebruik een neusdouche. Deze kun je op internet of bij de apotheek kopen.

Sluit de enquête