Marketingtrucs in de supermarkt

Gedragsonderzoeker dr. Roel Hermans is werkzaam als expert Voeding & Gedrag bij het Voedingscentrum en onderzoeksinstituut NUTRIM van het Maastricht UMC+. In deze Gezond Idee-blog geeft hij uitleg over de marketingtechnieken die je tegen kunt komen bij het boodschappen doen.

De supermarkt is een goed voorbeeld van een omgeving waarin psychologische inzichten worden gebruikt om mensen te stimuleren tot het kopen van producten. De rustgevende muziek die je hoort, de gratis koffie die wordt geschonken, de inrichting van de winkel met de groente- & fruitafdeling bij binnenkomst en de diepvriesproducten vlakbij de uitgang, de plaatsing van de producten in het schap – over alles is nagedacht. Met als doel: het beïnvloeden van jouw keuzegedrag en de verblijfstijd in de supermarkt verlengen. Want hoe langer je mensen blootstelt aan verleiding, hoe groter de kans is dat ze voor de bijl gaan en met meer of andere aankopen naar huis gaan dan ze zich hadden voorgenomen.

Als gezondheidsbevorderaars dezelfde onbewuste methodes en technieken willen inzetten om mensen gezondere keuzes te laten maken – bijvoorbeeld door het gebruik van 'nudges' (kleine duwtjes in de juiste richting) – dan worden er ethische vragen gesteld en wordt er gewezen op de vrijheid om eigen keuzes te mogen maken.

Feit is echter dat onze omgeving ons de gehele dag door verleidt tot het maken van bepaalde keuzes, zonder dat we ons daar bewust van zijn. Bewustwording van deze vorm van beïnvloeding is dan ook een goede eerste stap op weg naar gedragsverandering. Hoe meer je je namelijk bewust bent van de manier waarop de inrichting van bijvoorbeeld de supermarkt jouw koopgedrag kan beïnvloeden, hoe beter je je ertegen kunt wapenen. Een boodschappenlijstje kan je bijvoorbeeld al helpen om de onbewuste verleiding om te veel te kopen te weerstaan.

Dr. Roel Hermans
Expert Voeding & Gedrag 
Voedingscentrum en onderzoeksinstituut NUTRIM van het Maastricht UMC+

Meer over stiekeme verleidingen bij het boodschappen doen

Lees de blog van voedingshoogleraar Fred Brouns over mindful eten & verstandig boodschappen doen

 

marketingtrucs
Foto MUMC+
Sluit de enquête