Hersen-darm-as
Onze darmen hebben als enige orgaan in ons lichaam een eigen zenuwstelsel. Dat is via een zenuwbaan verbonden met het centrale zenuwstelsel in onze hersenen. Tussen de darmen, de darmbacteriën en de hersenen wordt informatie uitgewisseld. Psychiater dr. Carsten Leue van het Maastricht UMC+ legt uit dat langdurige problemen in buik- en darmen, zoals het prikkelbaredarm-syndroom (PDS), ook kunnen worden veroorzaakt of onderhouden door een verstoorde hersen-darm-interactie.

"Het alarmsysteem van het lichaam staat niet meer goed afgestemd, waardoor je darmen en je brein, zelfs zonder duidelijke aanleiding, in de hoogste staat van paraatheid schieten. Waar normaal een heel angstige situatie of een virusinfectie zorgt voor misselijkheid of diarree, schieten je darmen dan zonder duidelijke prikkel al in een noodstand."

Geen ingebeelde klacht

"Dit is echter absoluut geen ingebeelde klacht! Je hebt daadwerkelijk zeer vervelende klachten die je leven regelmatig compleet op de kop zetten. Het is dan de kunst voor artsen om niet alleen te kijken naar wat ze zien (jouw klachten), maar dat ze ook proberen te achterhalen hoe jouw symptomen samenhangen."

"Als andere mogelijke oorzaken van de klachten, zoals de ziekte van Crohn of darmkanker, zijn uitgesloten, is het van belang dat je als patiënt de juiste zorg krijgt. MDL-artsen hebben, naast verwijzing naar een diëtist of bekkenfysiotherapeut, een brede range aan medicatie in huis om je klachten te verminderen."

Bij sommige patiënten zijn de klachten echter zo ernstig dat zij het welbevinden enorm drukken. "Dan kunnen ook serotonineheropname remmers worden ingezet om de lijdensdruk te verlagen. Uiteindelijk is het vooral van belang dat we met meerdere artsen tegelijk naar 'heel de mens' kijken om gepersonaliseerde zorg te bieden!"

Link met andere aandoeningen

Veranderingen in de darmflora kunnen naast het prikkelbare darm-syndroom, ook in verband worden gebracht met uiteenlopende zaken als een verminderde weerstand, de ziekte van Crohn, overgewicht en depressie. Er zijn zelfs relaties aangetoond tussen een disbalans in de goede en slechte bacteriën in de darmen en bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, de ziektes van Parkinson en Alzheimer.

Ook interessant

  •  

Sluit de enquête