hormonen
Wat is testosteron?

Testosteron is het belangrijkste mannelijk geslachtshormoon. Het maakt tijdens de zwangerschap van de aanvankelijk geslachtsloze foetus een jongetje; tijdens de puberteit zorgt het ervoor dat de penis, de zaadballen en de prostaat van de jongen groeien, zijn stem daalt en hij een mannelijke lichaamsvorm en beharing ontwikkelt. Vanaf gemiddeld het twintigste levensjaar neemt het testosterongehalte van een volwassen man heel geleidelijk af. Dit leidt zelden tot klachten. Tenzij de bloedspiegel zeer laag wordt. In dat geval is er meestal sprake van een onderliggende ziekte.

Testosteron- & andere hormoonweetjes

  1. Het hormoon testosteron wordt bij mannen voor 90 procent aangemaakt in de testikels en voor 10 procent in de bijnieren
  2. Vrouwen hebben ook testosteron, zij het veel minder dan mannen. Bij vrouwen wordt het in kleine hoeveelheden aangemaakt in hun eileiders en bijnieren.
  3. Andersom hebben mannen een heel kleine hoeveelheid oestrogeen in hun bloed.
  4. Bij volwassen mannen is testosteron mede verantwoordelijk voor het libido. Het beïnvloedt de kwaliteit van de erectie, de werking van de prostaat en de aanmaak van sperma. Verder is testosteron belangrijk voor de huid, de botten, de spieren en de hersenen. Het regelt de vetopslag, bevordert de werking van het geheugen, het concentratievermogen en het ruimtelijk inzicht.

Is extra testosteron de oplossing bij een testosterontekort? 
Meer hormoon-weetjes

Kijk ook eens op www.endocrinologie.mumc.nl.

Gezond Idee

 

Sluit de enquête