meisjes puberen eerder dan
"Je hoort mensen vaak zeggen: oh, mijn dochter is veel te vroeg in de puberteit gekomen! Zo'n meisje blijkt dan negen te zijn. Het lijkt misschien jong, maar dat is een normale leeftijd om met de puberteit te starten", weet Saartje Straetemans, kinderarts-endocrinoloog Maastricht UMC+. "Bij meisjes begint het meestal tussen hun achtste en hun dertiende: acht is vroeg, maar normaal; dertien is laat, maar normaal. Bij jongens begint de puberteit wat later: tussen hun negende en hun veertiende."

Survivaltips voor ouders met pubers

Een groot verschil tussen jongens en meisjes is dat bij meisjes de grote groeispurt aan het begin van de puberteit plaatsvindt en bij jongens meestal pas in de tweede helft van de puberteit. "Als een meisje op haar vijfde al borstjes begint te krijgen, wordt ze met haar ouders door de huisarts naar ons doorverwezen. Wij gaan dan kijken of het echt al door de puberteit komt of dat er iets anders speelt. Als het inderdaad het begin van de puberteit blijkt te zijn, gaan we die met hormonen onderdrukken."

Te laat in de puberteit komen, gebeurt vooral bij jongens. "Op de poli zien we regelmatig jongens met tranen in hun ogen omdat ze er op hun veertiende nog niet stoer genoeg uitzien en veel kleiner zijn dan de meeste leeftijdsgenoten. Je zou kunnen afwachten, want die verlate puberteit kan goed erfelijk bepaald zijn en dan komt het vanzelf wel goed. Maar als zo'n jongen er onder lijdt, kunnen we hem gelukkig helpen door de puberteit met hormonen een duwtje te geven. Dan voelen ze zich meestal meteen een stuk beter! En na een paar maanden testosteron neemt het lichaam het meestal zelf wel over."

Puberhormonen

Aanmelden nieuwsbrief
Sluit de enquête