Mindful eten & verstandig boodschappen doen
Vandaag de dag eten we vaak te snel, te veel tussendoor en te weinig met onze gedachten erbij; we werken meestal snel wat naar binnen zonder echt te voelen, proeven en ruiken. We raken langzamerhand onze natuurlijke band met voeding kwijt. Zo weten veel kinderen niet meer waar voeding vandaan komt, laat staan dat de nieuwe generatie nog in staat is om lekker te koken.
Wil je een gezond en gelukkig leven leiden, dan moet dat veranderen. Dat wil zeggen: weer tijd nemen om gezellig samen aan tafel te eten en te genieten van voeding zonder afleiding van TV, mobieltje, radio, et cetera. Én ook: meer tijd nemen om ons eten bewust te ruiken, te voelen hoe het in onze mond aanvoelt, langzamer te kauwen en bewuster de smaak te ervaren. Dan geniet je veel meer van je maaltijd en eet je ook minder. Met andere woorden van gedachteloos eten naar MINDFUL eten.
Bewuster nadenken over voeding
Bij mindful eten hoort ook bewuster nadenken over wat we op tafel zetten en dat begint bij verstandig boodschappen doen. Wil je gezonder leven, kies dan in de supermarkt voor verse ingrediënten en maak ze op de goede manier klaar. Dus niet koken met snelle kant-en-klaar levensmiddelen die sterk bewerkt zijn, maar kook met verse producten. Nadeel is dat het soms wat meer tijd kost. Maar het grote voordeel is dat het meer genoegdoening brengt omdat je maaltijd beter smaakt, langer op je zintuigen inwerkt en je meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wil je gezond eten, eet dan ook gevarieerd. Elke dag aardappelen is geen variatie (dus niet vandaag aardappelen, morgen friet en overmorgen aardappelkroketjes). Bij variatie hoort ook variatie wat betreft porties op het bord. Dus naast een beetje aardappel/rijst/pasta hoort ook een flinke portie plantaardig voeding zoals groenten en fruit, en daarbij dan wat vlees of vis. En kies producten met weinig toegevoegde suiker en vet. Wie verstandig boodschappen doet, neemt bijvoorbeeld weinig frisdrank mee en zet dat NOOIT tijdens een maaltijd op tafel (we zouden weer eens moeten ontdekken hoe lekker gewoon water kan zijn).
Lees de ingrediëntenlijst en voedseldeclaratie
Maar hoe weet je nu hoeveel suiker of vet er in een levensmiddel zit? Dat kun je zien op de ingrediëntenlijst en voedseldeclaratie op de verpakking. De ingrediëntenlijst geeft een overzicht van alle voedingscomponenten in een product zitten, in volgorde van hoeveelheid. Dus van het ingrediënt dat bovenaan staat, zit er het meeste in. In de voedingsdeclaratie kun je vervolgens zien wat dat betekent voor het vet- en suikergehalte, et cetera.
Als bijvoorbeeld op de ingrediëntenlijst van een ‘Speltbrood’ tarwebloem als eerste wordt vermeld, dan weet je dat het speltbrood meer tarwe dan spelt bevat! Staat op de verpakking van een energiereep suiker op de eerste plaats, gevolgd door plantaardig vet, dan zit er dus meer gewicht aan suiker in het product dan vet. In de voedingsdeclaratie kun je vervolgens zien wat dat betekent in termen van energie (hoeveel calorieën per 100g of calorieën per 100ml).
Kortom gezonder leven begint bij bewust boodschappen doen en aandachtig eten!
Prof.dr. Fred Brouns,
Hoogleraar Health Food Innovation
Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht
