Erectiestoornissen hebben bijna altijd deels een psychische oorzaak

erectieproblemen
Op middelbare leeftijd krijgen veel mannen te maken met erectiestoornissen. Erectieproblemen hebben bijna altijd deels een psychische oorzaak, weet prof. dr. Gommert van Koeveringe, hoofd afdeling Urologie aan het Maastricht UMC+.

“Tussen hun 45e en hun 55e bevinden mannen zich in een kwetsbare periode. De  levensfaseproblematiek speelt dan op: zijn de keuzen die ik in het verleden heb gemaakt wel de juiste? De een kan daar prima mee omgaan, de ander heeft er meer problemen mee. Dat laatste uit zich regelmatig ook in lichamelijke klachten."

Meer stimulatie nodig

"Zo hebben erectiestoornissen haast altijd gedeeltelijk een psychische oorzaak. Je lichaam functioneert niet meer zoals dat van een twintigjarige. Maar dat het een of twee keer niet is gelukt, wil nog niet zeggen dat het nooit meer lukt, behalve als je gaat denken dat het zo is. Hoe ouder een man wordt, hoe meer stimulatie er doorgaans nodig is om hetzelfde effect te krijgen. Dat moet je weten."

"Mijn ervaring als uroloog is dat het heel belangrijk is om uit te leggen waar de klachten vandaan kunnen komen. Mensen op een goede manier voorlichten bespaart onnodig medisch ingrijpen, maar kost wel veel tijd.”

Meer over erectieproblemen op www.urologie.mumc.nl. Ook op www.seksualiteit.nl vind je veel nuttige informatie.

Tips bij mannelijke 'overgangsklachten'

Is extra testosteron de oplossing?

Gezond Idee
Sluit de enquête