Interview prof.dr. Stef Kremers, hoogleraar Gezondheidsbevordering aan Maastricht UMC+:

supergezond
Foto MUMC+

'Wat eten en bewegen betreft is 'doe normaal, dan doe je al gek genoeg' onze boodschap. Ons doel is het bevorderen van gezond eten en voldoende beweging, maar daarbij ligt altijd het gevaar op de loer dat mensen daarin doorslaan. Dat proberen we te voorkomen door in te zetten op relatief kleine veranderingen in de leefstijl die gemakkelijk door te voeren zijn. Ongezond voedsel bestaat eigenlijk niet, ongezonde eetpatronen wel. Obsessief gezond eten is zo'n ongezond eetpatroon, net zoals overmatig bewegen een ongezond bewegingspatroon is.

Het is moeilijk om aan te geven wanneer de grens van gezond naar ongezond wordt overschreden, want dat hangt ook af van de context van andere gedragingen. Je kunt als je iemand een wortel in haar mond ziet steken niet zeggen of dat gezond of ongezond is. Als zij alleen maar wortels eet, is het iets anders: dat is ongezond.

Bij mij gaan alarmbellen rinkelen als ik zie dat iemand de hele dag bezig is met voeding of met trainen. Een mens heeft maar een bepaalde hoeveelheid energie en dat vat gaat veel te snel leeg als je de hele dag bezig bent met maar één onderwerp.

Als ik merk dat iemand obsessief met eten of trainen bezig is, gaan we proberen om die patronen dusdanig aan te passen dat ze een onderdeel worden van dagelijkse routines. Eten en bewegen zijn natuurlijke behoeftes, waaraan je in onze maatschappij echt niet de hele dag hoeft te besteden.'

 Ook interessant

Gezond Idee

 

 

 

 

Sluit de enquête