voedingsclaims
Foto iStock
De supermarkt staat vol met producten die op de verpakking gouden bergen beloven: ze zijn gezond, ze zijn puur natuur, komen nèt van het land of zijn op grootmoeders wijze bereid. Maar klopt dat allemaal wel?

Een blik op de ingrediëntenlijst achterop de verpakking kan je uit de droom helpen: de claims van sommige producenten blijken op z'n best overdreven. Op de ingrediëntenlijst staat wat er echt in het product zit, in afnemende volgorde van gewicht. Is het eerstgenoemde ingrediënt van de lijst suiker? Dan is suiker het ingrediënt dat verhoudingsgewijs het meeste voorkomt in het product – ja, ook in die 'gezonde' mueslireep of fruityoghurt.

Bekijk de ingrediëntenlijst

Wat moet je doen? Beter naar de achterkant van de verpakking kijken dan naar de voorkant. Léés die ingrediëntenlijst en misschien wel juist die van producten die supergezond zeggen te zijn. Ook al zijn die lettertjes nog zo klein.

Ingrediënten waarvan je de naam niet kent of nauwelijks kunt uitspreken, zijn vaak additieven (toegevoegde smaakversterkers, kleurstoffen, emulgatoren, et cetera). Hoe meer additieven, hoe groter de kans dat er veel suiker, zout en/of verzadigd vet in een product zit. Kies dus voor producten met een kort ingrediëntenlijstje met daarop vooral herkenbare namen.

Lees het voedingswaardetabel op het etiket

Kijk ook naar de voedingswaardetabel op het etiket. Daarop kun je zien hoeveel vet, koolhydraten, suiker, zout en vezels het product per 100 gram bevat, en wat dat betekent in termen van energie (hoeveel calorieën per 100 g of per 100 ml). Let op: soms staat het ook per portie aangegeven en een portie blijkt een rekbaar begrip te zijn.

Behulpzame apps

De Kies ik gezond?-app helpt ook. Met deze app van het Voedingscentrum kun je barcodes in de winkel scannen om erachter te komen of een product een gezonde keuze is. Zit er bijvoorbeeld veel suiker of verzadigd vet in? De app zet alternatieve producten op een rij. Het systeem is nog niet waterdicht, nog niet alle producten zijn opgenomen, maar het is wel een goede start voor een meer bewuste levensstijl. Wie weet is het ook een aanzet voor supermarkten om hun assortiment gezonder te maken.

Kijk voor deze en meer behulpzame apps op www.voedingscentrum.nl. Op deze website vind je onder 'Mijn boodschappen' nog veel meer nuttige informatie over hoe etiketten te lezen en goede producten te kiezen.

Hier moet je ook op letten bij het boodschappen doen:

Gezond Idee
  

 

Sluit de enquête