Gezond verstand bij keurmerken en vinkjes

keurmerken
Foto iStock
Sommige verpakkingen zijn voorzien van een keurmerk voor milieuvriendelijkheid, dierenwelzijn of gezondheid. Klinkt handig, maar helaas: lang niet ieder plaatje of symbool op een verpakking is een officieel, onafhankelijk keurmerk.

Een vinkje of keurmerk kan ook gewoon iets zijn wat producenten zélf vinden of waarvan ze graag willen dat wij dat vinden. Wees dus wantrouwend, gebruik je gezonde verstand en verdiep je in wat echte keurmerken zijn, bijvoorbeeld op www.keurmerkenwijzer.nl.

Omstreden en verwarrende vinkjes op de schop

Ook de zogeheten 'vinkjes' voor een gezondere keuze zijn omstreden – ze staan ook op ongezonde producten als chips of chocolademelk die net wat minder ongezond zijn dan soortgenoten van een ander merk. Door actie van onder andere de Consumentenbond verdwijnt het verwarrende vinkje gelukkig voor het einde van dit jaar.

Er wordt nu gepleit voor een systeem zoals Engeland dat kent: verkeerslichten. Op de voorkant van elke verpakking staan de belangrijkste voedingswaarden – vet, verzadigd vet, suiker en zout – in gekleurde vlakjes. Is een vlak groen, dan is de hoeveelheid laag, oranje betekent gemiddeld en rood hoog. Zo krijg je razendsnel informatie over het vet-, suiker- en zoutgehalte van een product én kun je producten makkelijk vergelijken.

Hier moet je ook op letten bij het boodschappen doen:

Lees ook de blog van voedingshoogleraar prof. dr. Fred Brouns, met tips die je helpen om verstandig boodschappen te doen.

Gezond Idee
  
Sluit de enquête