Roken
Foto iStock
Mensen met een paniekstoornis hebben een groter risico op een paniekaanval als ze regelmatig roken. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Inge Knuts van het Maastricht UMC+. Zij adviseert daarom om een stoppen-met-roken-therapie toe te voegen aan de behandeling van paniekaanvallen.

Inge Knuts wilde met haar onderzoek meer inzicht krijgen in de factoren die paniek veroorzaken of versterken. Ook wilde zij onderzoeken of de huidige behandelmethoden voor paniekstoornissen verbeterd kunnen worden. Voor het onderzoek werden paniekaanvallen opgewekt bij vrijwilligers. Dat gebeurde door de vrijwilligers kooldioxide te laten inademen in een laboratorium. Zo kon objectief worden gemeten en onderzocht wat de invloed van de omgeving en de behandeling is op de paniekaanval.

Duidelijke relatie paniekaanvallen en roken

Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen het ontstaan van een paniekaanval en roken. "Maar dat betekent nog niet dat roken de veroorzaker is van een paniekaanval. Het zou kunnen zijn dat het effect tegelijkertijd voorkomt, maar dat er geen causaal verband is. Misschien roken mensen met een paniekstoornis wel meer omdat ze paniekaanvallen hebben", aldus promovenda Inge Knuts. Om meer duidelijkheid daarover te krijgen, beoordeelde Inge Knuts aanvullend allerlei andere onderzoeken naar dit mechanisme in een zogeheten review. "Hieruit blijkt dat roken in ieder geval paniek bevordert."

Cognitieve gedragstherapie, afgekort CGT, is de meest effectieve en daardoor de meest gehanteerde behandeling bij paniekstoornissen. CGT is een combinatie van cognitie (denken) en gedragsmatige psychotherapiemethoden. "Door een stoppen-met-roken-behandeling op te nemen in de CGT zou je de effectiviteit van de paniekbehandeling nog kunnen verhogen", aldus Inge Knuts.

Op 27 mei promoveerde Inge Knuts met haar proefschrift 'Influencing panic; Experimental and clinical studies into determinants of panic severity.' Een belangrijke publicatie van Knuts e.a.: 'Cigarette smoking and 35% CO2 induced panic in panic disorder patients.' J Affect Disord 124(1-2):215-8.

 

 

Sluit de enquête