Over reuma, artrose en artritis

reuma, artrose en artritis
Bijna twee miljoen mensen in Nederland hebben een reumatische aandoening. En nee, dat zijn niet alleen ouderen. Maar wat is reuma precies? Wat zijn de verschillen tussen de bekendste vormen: artrose en artritis? Welke behandelingen zijn er? En kun je het ook voorkomen?

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan de gewrichten, die niet door een ongeval zijn ontstaan. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose (1,1 miljoen), waarbij het kraakbeen in een gewricht is beschadigd. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen.

Artritis is een chronische ontsteking van de gewrichten, waarbij het slijmvlies in het gewrichtskapsel is ontstoken (420.000 mensen). Reumatoïde artritis is van deze categorie ontstekingsreuma één van de meest voorkomende vormen. Ongeveer 240.000 mensen hebben pijn aan het bindweefsel rond het gewricht: wekedelen-reuma.

Verschillen artrose en artritis

Wat merk je van reuma?

De meest voorkomende klachten zijn pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Je kunt minder goed bewegen en dat kan problemen opleveren in het dagelijks leven. Een brief openen is dan bijvoorbeeld al erg moeilijk. Dat kan de ene dag sterk verschillen van de andere. Vaak moeten mensen leren accepteren dat ze niet alles meer altijd kunnen. Sommigen worden ook moe of lusteloos van reuma.

Oorzaken reuma

Over de oorzaken van reuma is nog niet veel bekend. Vooral artrose wordt vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage. Dat is niet terecht, het is geen ouderdomsziekte. Het risico erop wordt wel groter naarmate je ouder wordt, maar artrose kan ook bij jonge mensen voorkomen, vooral in de nek en onderrug. Ruim de helft van de mensen met reumatische klachten is tussen de 40 en 64 jaar. Daarnaast krijgen in Nederland jaarlijks 300 kinderen jeugdreuma.

Hoe wordt reuma behandeld?

Artrose en artritis worden door verschillende disciplines behandeld: in het algemeen wordt artrose door de orthopeed behandeld en artritis door de reumatoloog. In de praktijk komen mensen met klachten aan één gewricht bij de orthopeed en met pijn aan meerdere gewrichten bij de reumatoloog.

De reumatoloog werkt vooral met medicatie, de orthopeed zal proberen het gewricht te ontlasten of te vervangen. Er wordt bij de behandeling nauw samengewerkt door beide disciplines. Een oefen-, fysio- of ergotherapeut kan patiënten daarnaast leren bewegen met zo min mogelijk pijn. Ook een psycholoog en maatschappelijk werker kunnen helpen de invloed van de ziekte op het leven te verwerken en in goede banen te leiden.

Kun je artrose en artritis voorkomen?

Omdat we de oorzaken niet precies kennen, is voorkomen ook lastig. Wat in het algemeen helpt, is regelmatig bewegen, want dat bevordert de conditie van het bewegingsapparaat. Ook belangrijk: overgewicht voorkomen en gezond eten met voldoende vitamine D en calcium voor sterke botten. Ook als je eenmaal reuma hebt, is het belangrijk om te blijven bewegen, zodat de gewrichten niet nog stijver worden.

Kijk voor meer informatie ook op www.mumc.nl, zoekterm 'reuma'.

 

Sluit de enquête