Pijn, wat is het & wat kun je er aan doen

 

Pijn, wat is het & wat kun je er aan doen pijnmodulatie zenuwpijn weefselpijn chronische zenuwpijn neuropatische pijn nociceptieve pijn pijnbeleving angst voor pijn

Als het om pijn gaat, zijn we allemaal ervaringsdeskundigen. Sommigen meer dan anderen. Pijn komt voor in alle soorten en maten, en ook de behandeling ervan kent vele vormen. Hoe ontstaat pijn en wat kun je er wel of niet aan doen? De experts van Maastricht UMC+ geven uitleg en tips.

Wat is pijn precies? Prof.dr. Maarten van Kleef, hoogleraar / pijndeskundige van Maastricht UMC+, legt uit: "Pijn is een signaal van je lichaam, het vertelt je dat er iets niet goed zit. Mensen die geen pijn kunnen voelen, en daar zijn er wel een paar van, zijn eigenlijk slecht af: ze missen een belangrijk waarschuwingssignaal van het lichaam. De oorzaak van de pijn kan bijvoorbeeld een beknelde zenuw zijn en daar moet je dan wat aan doen om de pijn weg te nemen. Alleen bij een klein aantal patiënten bij wie we de pijn niet kunnen terugleiden tot de oorzaak, beschouwen we pijn als een zelfstandige aandoening."

Zenuwpijn en weefselpijn

Er zijn eigenlijk twee soorten pijn: zenuwpijn en pijn door beschadiging van de weefsels (nociceptieve pijn). "Weefselpijn is als je bijvoorbeeld met een mes in je huid snijdt. Feitelijk beschadig je dan het weefsel en snijd je door celletjes heen die je kapot maakt. Daaruit lekken stoffen die pijnzenuwen prikkelen."

Zenuwpijn (ook wel neuropatische pijn genoemd) wordt veroorzaakt door een beschadiging of de verminderde werking van een zenuw. "De pijn is meestal chronisch en gaat zelden vanzelf over. Als patiënt weten we waar die pijn zit, maar we hebben vaak artsen en specialisten nodig om te ontdekken wat de oorzaak van de pijn is. Dat is dus iets heel anders dan een snijwond of gebroken pols, die onder weefselpijn vallen."

De meest voorkomende oorzaken van zenuwpijn zijn:

  • hernia: een zenuwbeknelling in de nek of rug
  • suikerziekte (ofwel Diabetes)
  • kanker of de behandeling ervan: bijvoorbeeld na bestraling
  • gordelroos
  • aandoening van de aangezichtszenuwen
  • zenuwpijn na een operatie.

Pijnmodulatie bij chronische zenuwpijn

Als medicijnen niet of onvoldoende helpen, kunnen sommige chronische zenuwpijnen worden verminderd met een pijnmodulatiebehandeling: de pijnprikkel wordt dan zo gemanipuleerd dat je de pijn niet meer voelt. In het Maastricht UMC+ gebeurt dit bijvoorbeeld met ruggenmergstimulatie, bij pijn in een arm of been door een zenuwbeschadiging of hernia. Patiënten krijgen een elektrode onder de huid die verbonden is met een pacemakerkastje in de bil. De elektrode wordt ingebracht in de rug, tussen het ruggenmerg en de wervelkolom. Daar loopt continu elektrische stroom doorheen. Als die stroom op de juiste plaats terechtkomt, is het ruggenmerg zo te manipuleren dat het geen pijn meer doorgeeft.

Kom in beweging bij pijn

Ook bij pijn blijkt beweging goed te zijn voor een mens. Het kan bijvoorbeeld helpen voorkomen dat acute pijn omslaat in chronische pijn. In het Pijn Centrum van Maastricht UMC+ werken psychologen en fysiotherapeuten dan ook samen om mensen (weer) in beweging te krijgen. Dat gaat soms stapje voor stapje, want mensen die bang zijn voor pijn of om andere redenen nooit bewegen, moeten voorzichtig worden gestimuleerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Sluit de enquête