Doe een middagdutje

 

middagdutje, powernap

Altijd gedacht dat een volk dat siësta's houdt een beetje lui is? Onzin, zo blijkt: werkende mensen die in de middag rusten, presteren aanzienlijk beter dan collega's die dat niet doen.

We zijn vaak moe halverwege de dag en de vaak slechte luchtkwaliteit op kantoor, te hoge, constante temperatuur en veel stress werken zo'n middagdip extra in de hand. Een powernap, een dutje overdag van hooguit twintig à veertig minuten, werkt verkwikkend omdat ons lichaam even tot rust kan komen. Er zijn zelfs mensen die aan vijf minuten voldoende hebben om zich verfrist te voelen.

Mensen hebben bioritme gemeen met zoogdieren

Helaas biedt ons kantoorleven geen ruimte voor een verkwikkend middagslaapje: de tijd wordt ons niet gegund en bedrijven met een rustruimte zijn schaars. Nergens een plekje te vinden om ons als een hond in een mandje een half uurtje op te krullen. Wij geeuwen wat af en drinken nog maar eens een beker koffie om wakker te blijven als de middagduivel opspeelt. Prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt, humaan bioloog van het Maastricht UMC+, wijst er op dat wij ons biologisch ritme eigenlijk gemeen hebben met de meeste zoogdieren. "Die zijn vaak rond schemertijd het actiefst: 's ochtends en tegen het einde van de middag. Terwijl ze juist rust houden op het midden van de dag."

Chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen begrijpt dat en werkt aan hulpmiddelen om de slaap te verdrijven. Met name blauw licht, dat rijkelijk aanwezig is in zonlicht, maar vrijwel ontbreekt in tl-lampen, zou je geest alert houden. Blauwlichtlampen dan maar in alle bedrijven? Het lijkt een zinnige investering. Ook goed tegen seizoensdepressies trouwens. Meer tips tegen seizoensdepressie

Powernap alleen als je het 's nachts goed slaapt

Wie zich gebroken voelt na een dutje, is hoogstwaarschijnlijk wakker geworden middenin slaapfase 3 of 4. Korter of langer slapen kan helpen, of een pets koud water in het gezicht. Overigens is powernappen alleen aan te raden als je toch al een gezonde nachtrust geniet, anders loop je kans dat je slaap afsnoept van de nachtelijke uren. Tips voor een gezonde nachtrust

 

 

Sluit de enquête