Houd je lever gezond en voorkom leververvetting!

 

Ger Koek

De energiehuishouding van je lichaam wordt voor een belangrijk deel geregeld door je lever. Daarnaast maakt de lever stoffen die schadelijk zijn voor je lichaam – zoals alcohol en geneesmiddelen – onschadelijk. De lever is dus een heel belangrijk orgaan voor je gezondheid. Stapeling van vet in je lever kan de werking van je lever ernstig verstoren. MDL-arts en leverspecialist dr. Ger Koek van het Maastricht UMC+ geeft uitleg over en tips tegen leververvetting.

"Een gezonde lever bestaat voor maximaal 5% uit vet. Bij leververvetting is dat percentage veel hoger. Het komt regelmatig voor dat de lever dan voor meer dan 30% uit vet bestaat. Leververvetting is het gevolg van onze Westerse (en ongezondere) leefstijl. Die gaat vaak gepaard met overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht). Momenteel heeft meer dan 50% van de Nederlanders boven de 18 jaar overgewicht. Maar liefst 70 tot 90% daarvan krijgt last van leververvetting! Dat zijn heel veel mensen dus.

Als er bij het ontstaan van leververvetting geen sprake is van overmatig alcoholgebruik dan noemen we dat niet-alcoholische vetleverziekte ofwel NAFLD. Inmiddels is niet-alcoholische vetleverziekte de meest voorkomende aandoening van de lever.

Vetcellen verdringen gezonde levercellen

Bij (ernstig) overgewicht wordt het teveel aan calorieën opgeslagen in de vetcellen in het lichaam, waaronder in de lever. Doordat het vet de normale structuren van de levercel verdringt, komt de werking van de lever in de problemen. Je kunt daardoor klachten krijgen als vermoeidheid, weinig energie, slecht slapen, jeuk over het gehele lichaam of geelzucht.

Leververvetting kan ook hinderlijk zijn als je een infectie hebt. De lever is dan onvoldoende in staat om bijvoorbeeld antibiotica af te breken waardoor er een leverontsteking kan ontstaan. Het lichaam probeert deze ontstekingen vervolgens te bestrijden, wat leidt tot littekenvorming in de lever ofwel leverfibrose. Die littekens kunnen op hun beurt leiden tot levercirrose (het afsterven van levercellen) en zelfs leverkanker.

Ongeveer 30% van de mensen met niet-alcoholische vetleverziekte ofwel NAFLD krijgt uiteindelijk een chronische ontsteking aan de lever. Die leidt tot in eerste instantie littekens in de lever (leverfibrose) en na 10 à 20 jaar tot levercirrose.

Leververvetting beïnvloedt verloop andere ziektes

De schadelijke gevolgen van leververvetting beperken zich niet alleen tot de lever. Uit onderzoek in grote groepen mensen blijkt namelijk dat leververvetting van invloed is op het ontstaan en het verergeren van diabetes, hart en vaatziekten en kanker. Dit toont aan dat de lever een centrale rol speelt in de algemene lichamelijke gezondheid. Heel belangrijk dus om dit belangrijk orgaan gezond te houden!

Een gezonde leefstijl kan leververvetting genezen

Het goede nieuws is dat zolang er nog geen levercirrose is ontstaan, leververvetting volledig te genezen is. Omdat de oorzaak van niet-alcoholische vetleverziekte (NAFLD) ligt in de Westerse manier van leven, is de behandeling allereerst gericht op een gezonde(r)e leefstijl. Dat betekent: gezonder eten, geen of zo min mogelijk alcohol, geen suikerhoudende dranken en voldoende bewegen. Patiënten die daardoor weer een normaal gewicht krijgen, hebben dan ook geen leververvetting meer, zijn genezen van NAFLD én het risico op het ontwikkelen van NAFLD-gerelateerde aandoeningen is ook verlaagd.

Leververvetting voorkomen

Het beste is natuurlijk om leververvetting te voorkomen. Ik adviseer daarom: eet gezond (volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, streef een gezond gewicht na, drink zo min mogelijk (en liever geen) dranken met alcohol en/of suiker en beweeg/sport voldoende. Houd je lever gezond!"

Dr. Ger Koek,
MDL-arts en leverspecialist Maastricht UMC+

Meer weten

Kijk voor meer uitleg over leververvetting, de diagnose en behandeling dit YouTube-filmpje van dr. Ger Koek: https://youtu.be/L6Zpolyi1TU

 

Sluit de enquête