Kun je een verkoudheid / luchtweginfectie voorkomen?

Verkoudheid / luchtweginfectie voorkomen
Foto iStock
Luchtweginfecties zijn super besmettelijk. Patiënten zijn wandelende 'ziektebommen'. Ze verspreiden hun virus of bacterie via hun handen en voorwerpen die ze hebben aangeraakt. Of door te niezen en hoesten: anderen ademen dan de besmette respiratoire druppeltjes in. Zeker als mensen in een gesloten omgeving dicht op elkaar zitten, reizen ziekmakers razendsnel van persoon tot persoon.

Gelukkig is ons lichaam goed beschermd. We beschikken over uitmuntende verdedigingswerken om aan een luchtweginfectie te ontsnappen. Met dank aan onze neushaartjes. De haren op het slijmvlies in ons luchtwegsysteem 'borstelen' al te opdringerige ziekteverwekkers naar buiten. Ook ons immuunsysteem zorgt voor bescherming: dat neutraliseert de invasie van kwaadwillende indringers.

Meer over verkoudheden en luchtweginfecties

Weerstand opbouwen

Desondanks glipt er wel eens eentje doorheen. Gelukkig maar, want zo werk je aan je afweermechanisme. Longarts prof. dr. Geertjan Wesseling legt uit: "De eerste keer dat je kennismaakt met een bepaalde ziektekiem, word je daar ziek van. Daarmee bouw je weerstand op. Je immuunsysteem onthoudt namelijk eerdere virussen. De volgende keer herkent het de ziekteverwekker en rekent er sneller mee af. Je bent dan beter tegen die bepaalde aandoening beschermd."

Kinderen hebben vaker een luchtweginfectie

"Dat kinderen vaker een luchtweginfectie hebben dan volwassenen komt niet omdat ze een slechte weerstand hebben. Als ze gezond eten, niet overmatig dik zijn, geen onderliggende aandoeningen hebben en de ouders niet roken, zit het met hun weerstand wel goed. Hun afweersysteem heeft echter nog geen 'geheugen'. Zodra dat geheugen is opgebouwd, na aanraking met verschillende ziektekiemen, worden ze minder vaak ziek."

Hoe graag ouders dat misschien ook zouden willen: je kunt je kind niet behoeden voor dit soort infecties. Je moet dat ook niet willen, zegt longarts Wesseling. "In de loop der tijd komen de ziekteverwekkers allemaal langs. Daar moet je doorheen. Er zit dus voor ouders en kind niks anders op dan even door de zure appel heen te bijten."

Ook rokers krijgen vaker een luchtweginfectie

Vanaf de eerste dag dat mensen stoppen met roken neemt volgens Wesseling de kans op een infectie af. Dat geldt ook voor meeroken. En dus voor kinderen van rokers. Wesselings collega kinderarts Jasper Been van Maastricht UMC+ ontdekte dat een rookvrije wetgeving in Engeland leidt tot een aantoonbare vermindering van het aantal jonge patiëntjes die met een luchtweginfectie in het ziekenhuis worden opgenomen. De komende jaren onderzoekt Jasper Been het effect van de Nederlandse rookvrije wetgeving. Lees meer over het onderzoek 'rookvrije wet'.

Je kunt het nooit helemaal voorkomen

Besmetting voorkomen is lastig omdat ziektekiemen vaak al worden verspreid voordat de drager doorheeft dat-ie ziek wordt. De ziekmaker zit al wel in zijn luchtwegen en is zich lustig aan het vermenigvuldigen, maar zijn lichaam merkt dat pas later. Ondertussen zijn partner, kinderen en buren dan allang 'aangehoest'.

Je kunt de kans om aangestoken te worden wel verkleinen. Een optimale weerstand is de beste bescherming. Veel beweging, vaak in de buitenlucht, voldoende ontspanning en verantwoorde voeding zijn de toverwoorden. Verder kan een strikt hygiëne-regime je enigszins behoeden (zie Voorzorgsmaatregelen).

Voorzorgsmaatregelen om een verkoudheid / luchtweginfectie te voorkomen

  • Vermijd zo mogelijk contact met zieken (zeker in gesloten ruimten)
  • Maak objecten die door zieken zijn aangeraakt goed schoon (telefoon, computer, koelkast, deurknop, afstandsbediening)
  • En als je zelf ziek bent: hoest in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, was je handen, raak mond en neus zo min mogelijk aan.

Meer tips om verkoudheid en griep te voorkomen

 

gezond
   

 

 

 

Sluit de enquête